

Brasil Yerba Mate Green BIO
Zloženie
Yerba Mate BIO 100%Nálev a chuť čaju
Pôvod čaju
Dávni argentínski, brazílski a paraguajskí indiáni ho považovali za posvätný, pretože im pomáhal prekonať únavu a udržať bdelosť vo všetkých náročných situáciách, ktoré ich v hlbokých amazonských pralesoch mohli stretnúť. My vieme, čo za jedinečnými schopnosťami Yerba Maté stojí, sú to predovšetkým teobromín, kofeín a teofylín a potom tiež vitamíny a mnoho minerálnych látok.
Na začiatku všetkého sú vždyzelené stromy cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis) rastúce v Argentíne, Čile, Brazílii, Uruguaji a Paraguaji. Dosahujú výšky okolo 20 metrov, pre potreby zberu listov a vetvičiek sú udržiavané nižšie. Cesmínam paraguajským sa dobre darí na zatienených miestach, blízko potokov a riek. Zberajú sa ich tuhé, vajcovité listy, a to aj s koncovými vetvičkami, v intervale 3-4 roky. Celé vetvy napchajú robotníci do vriec a nechajú fermentovať. Vďaka prirodzenému procesu kvasenia zmenia rastlinný materiál ako farbu, tak chuť a arómu. Keď je tento proces u konca, musí všetko prejsť pôsobením vysokej teploty, aby sa fermentácia v pravú chvíľu zastavila. Nasleduje sušenie a ďalšie zatláčanie do vriec. V nich Yerba Maté 1-2 roky zreje. Až na konci tohto procesu môže byť pomleté, vytriedené a zabalené.
Ako je známe, Juhoameričania popíjajú nápoj z kalabasy, teda vysušenej tekvicovej šupky, špeciálnou slamkou nazývanou bombilla. Vy si ale môžete Yerba Maté pokojne dopriať z obľúbeného hrnčeka alebo termosky. Odporúčame vyskúšať ho ako nápoj horúci aj ľadový. Každý má niečo do seba.
Návod na tradičnej príprave:
- Tradične sa Mate pripravuje v tzv. kalabase (vysušenej tekvicovej šupke) a pije sa horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovovej slamky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu.
- Po niekoľkých minútach zalejte horúcou vodou a nechajte 3 minúty vylúhovať.
- Opatrne do kalabasy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete pomaly popíjať. Aby sa do slamky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa bombilla neupchala!
- Tento proces môžete z jednej dávky Mate opakovať až päťkrát. Vylúhujte však vždy maximálne 3 minúty. V prípade potreby použite na ochutenie cukor, citrón, pomaranč, rum, koňak alebo mlieko.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom preceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však čaj začína horknúť.
- Z rovnakej dávky je možno pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

DRAK ŠŤASTIA (BIO) - zelený čaj
