Mráz – Bernard Minier – recenzia

Jack Shakespearow/18. decembra 2022/Detektívky a trilery/5 min. čítania

Bernard Minier kniha Mráz recenzia

Bernard Minier kniha Mráz recenzia

Knižná recenzia: Mráz

Autor: Bernard Minier

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: XYZ
  • Recenzent knihu čítal: 10 hodín
  • Počet strán: 624
  • Rok vydania: 2015

Dokáže francúzsky spisovateľom konkurovať severským autorom kriminálok?

Ohavný čin je zväčša jedným z prvých obrazov, s ktorým sa publikum v detektívnom žánri stretne. Vražda, únos či znásilnenie tak boli podané na milión rôznych spôsobov, až v niektorých čitateľoch prestávajú vyvolávať hrôzu. No vždy sa dá nájsť aj iná cesta. V tomto prípade nebude obeťou človek, ale zviera, ktoré zanecháva jasný a aj napriek tomu neistý odkaz.

Obsah

Do elektrárne v Pyrenejách sa možno dostať len za pomoci lanovky, na ktorej však nájdu jej pracovníci niečo, čo v nich vyvolá znechutenie, strach i zimomriavky. Na jednom zo stožiarov totiž visí konské telo, ktorému chýba hlava. Ako sa tam torzo dostalo? Kto si s jeho zavesením dal toľko práce a čo na to majiteľ tohto kedysi majestátneho stvorenia?

„Nebol to ani motýľ, ani vták. Kabína znehybnela a dvere sa automaticky otvorili. Do tvárí im udrel ľadový závan s vločkami snehu. Nikto nevystúpil. Zostali vnútri a hľadeli na dielo šialenstva a smrti. Vedeli, že na ten pohľad nikdy nezabudnú.“Bernard Minier

Bizarný prípad sa dostáva do rúk vyšetrovateľa Martina Servaza, ktorého onedlho prekvapí ešte čudnejšia informácia. Na mŕtvole koňa sa našla DNA jedného z pacientov, ktorý je zavretý v prísne stráženom liečebnom inštitúte. Dostal sa azda niektorý z duševne chorých zločincov na slobodu? Keď sa začnú objavovať aj ľudské obete a spojitosť so psychiatrickou liečebňou už nebude len zdanlivou náhodou, Martin Servaz sa spolu s mladou psychologičkou púšťajú do pátrania, ktoré môže mať všakovaké dôsledky…

Aj keď som si tak trochu zvykli na to, že kriminálky zväčša nie sú tenučké knihy, ktoré čitateľ zhltne počas jedného krátkeho večera, predsa len môže mať čitateľ pred touto hrubočiznou knihou trochu rešpekt. Spočiatku sme i my očakávali široko rozvetvenú dejovú líniu s množstvom odbočení, siahodlhé opisy a možno aj hluché miesta, ktoré by preskúšali našu pozornosť a trochu i trpezlivosť.

Avšak na počudovanie podobných pasáží v knihe veľa nie je. Dej príbehu dokáže upútať hneď na začiatku. Ako je jasné z anotácie, prvý zločin je tak trochu bizarný a je len spúšťačom ďalších obrazov, ktoré naháňajú strach. Samotný začiatok aj napriek jeho potenciálu osloviť publikum ale spätne vnímame ako slabšiu pasáž, i keď sama osebe vôbec nebola nudná, zle napísaná ani zbytočne rozťahaná. Neskôr však prišli ďalšie silné momenty, ktoré úvodné kapitoly takmer celkom zatienili. Výborný štart tak bol predpoveďou ešte výbornejšieho jadra.

výkup kníh online

Priebeh deja je plynulý a niekoľko línií sa postupne rozpletá tak, aby sa publikum dopracovalo k rozuzleniu celého prípadu. Myslíme si, že nie je ťažké postrehnúť všetky dôležité detaily, rovnako nie je potrebné obrovské sústredenie na to, aby čitateľovi niečo podstatné neuniklo. Každá kapitola predstavuje svojím spôsobom istý progres, preto nikoho neprinúti zvažovať, či by nebolo tento príbeh lepšie „zabaliť“ a odložiť ho stranou. Ide o pútavé a zručne napísané dielo, ktoré dokáže osloviť a pripútať si každého, kto má k tomuto žánru blízko.

Mráz navyše disponuje aj unikátnou atmosférou. Z knihy vyžaruje zvláštna neistota a napätie, ktoré miestami pôsobí strašidelne. Zimomriavky má na svedomí prostredie psychiatrickej liečebne, pri ktorej publikum nevie, čo od nej môže očakávať, no rovnako aj obrazy hôr – zasnežené okolie elektrárne posobiace nehostinne a drsne. Napriek všetkému však nie je možné knihu prirovnať k severskej krimi, i keď v istých líniách sa na detektívky od Severanov môže podobať. V Mráze je veľmi výrazná autorova národnosť, preto sa titul miestami nesie vo francúzskom nádychu.

Autor

Bernard Minier sa narodil v roku 1960 vo francúzskom mestečku Béziers. Vyrastal na úpätí Pyrenejí a možno to je i dôvod, prečo do tohto prostredia zasadil prvý diel svojej rozsiahlej kriminálnej série. Jeho knižným debutom je román Mráz, ktorý odštartoval sériu s vyšetrovateľom Martinom Servazom. V slovenčine vyšli aj nasledujúce preklady jeho diel: Kruh, Tma, Noc, Sestry, Údolie a Lov. Okrem tejto série napísal aj ďalšie dve knihy Skurvený príbeh a Na kraji priepasti.

Bernard Minier cena

Záver

Mráz odporúčame čitateľom, ktorí majú radi napätie a vychutnávajú si možnosť hádať, kto za celým zverstvom stojí. Elegantne napísaný príbeh s výraznou atmosférou sa vám na dlho zapíše do pamäti, vďaka čomu v čo najkratšom čase siahnete aj po ďalších dieloch tejto série.

Pre koho odporúčame:

Plusy

  • prípad sa otvára bizarným kriminálnym činom
  • neskôr sa vynárajú ďalšie zločiny
  • jedinečná atmosféra
  • príjemná zmena oproti severským kriminálkam

Mínusy

  • na čitateľa, ktorý požaduje neustálu akciu, môže príbeh pôsobiť zbytočne rozťahaný a prekombinovaný

Odporúčané knihy od Bernard Minier

Tma Bernard Minier cena

Cena: od 13,99 €

Tma

Na štedrý deň objaví rozhlasová moderátorka v schránke list od ženy, ktorá sa chystá spáchať samovraždu. Na druhý deň ráno zavolá do rádia neznámy muž a obviní ju z toho, že nič nepodnikla na jej záchranu. Čoskoro sa obvinenia, urážky a dokonca hrozby znásobia, akoby sa niekto usiloval prevziať kontrolu nad jej životom… Čo ak sú naši blízki celkom iní, než sa zdá?…čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Skurvený príbeh Bernard Minier cena

Cena: od 12,34 €

Skurvený príbeh

Na začiatku je strach… Les a hmla všade naokolo. Každý pozná každého a súkromie je čistou ilúziou. To je malý ostrov Glass Island, kde žije šestnásťročný Henry a kde bola zavraždená jeho priateľka. Kto je vrah? Minier tentoraz opúšťa Martin Servaza, Toulouse aj Pyreneje a zavedie čitateľa na sever od Seattlu, kde sa tiahne reťazec len trajektom prístupných ostrovov, večne zahalených do ponurej hmly. Svoje rozprávanie tentoraz opiera o napínavý, temný a poriadne skurvený príbeh…čítať viac

Kruh - brožovaná Bernard Minier cena

Cena: od 11,39 €

Kruh

Zdánlivý klid městečka Marsac v Pyrenejích, známého díky elitní univerzitě, naruší vražda jedné z přednášejících. O pár dní později je nalezeno i tělo místního chovatele psů roztrhané na kusy vlastními zvířaty. Kdo rozpoutal v městečku šílenství smrti? Mohly by být vraždy dílem uprchlého sériového vraha? Komisař Martin Servaz se během řešení případu musí ponořit hluboko do své minulosti a znovu otevřít staré rány…čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
LED lampa na čítanie VARTA LED Book Light cena

Cena: od 13,90 €

LED lampa na čítanie s klipom

Často (ako správny knihomoľ) čítate v noci? Pozrite si tú najlepšiu lampu na čítanie. Má klip, ktorým ju pripevníte na knihu, a svetlo nebude rušiť žiadneho spáča vo vašom okolí….čítať viac

svet-svietidiel.skPrejsť do eshopu

Aktualizované: 20. 10. 2023

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies