Smrť a kúzelník – Tom Mead – recenzia

Jack Shakespearow/23. septembra 2024/Detektívky a trilery/5 min. čítania
Smrť a kúzelník, Tom Mead - recenzia

Smrť a kúzelník, Tom Mead - recenzia

Knižná recenzia: Smrť a kúzelník

Autor: Tom Mead

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
  • Rok vydania: 2023
  • Pôvodný názov: Death and the Conjuror
  • Počet strán: 272
  • ISBN: 9788022025096

Knižná lahôdka pre milovníkov tradičnej anglickej detektívky!

Ak sa radíte medzi čitateľov, ktorí dlhodobo obľubujú jeden a ten istý žáner, určite vnímate po rokoch istý stereotyp a prekvapiť vás dokáže čoraz menej príbehov. Milujete kriminálky a vašou doménou je anglická detektívka? Prečítali ste už všetky diela od Agathy Christie? Potom si nenechajte ujsť ani prvú časť série Joseph Spector vyšetruje. Nesie názov Smrť a kúzelník a ukáže vám, že aj v súčasnej literatúre možno objaviť nostalgický závan klasiky.

Obsah

V jednu upršanú noc sa v Londýne odohrala podivná vražda za zamknutými dverami. Zdá sa, že v čase, kedy bol uznávaný psychiater Rees podrezaný, bol v miestnosti sám. Veď ako by páchateľ unikol z jeho pracovne, v ktorej boli zvnútra zamknuté okná i dvere? Keď ho nájde jeho gazdiná Olivia Turnerová, okamžite volá pomoc. A keďže mal doktor v tento večer pomerne dosť návštevníkov, podozrivých je ako maku…

Vraždu vyšetruje inšpektor Flint, ktorý do pátrania po vrahovi zapojí aj svojho priateľa kúzelníka Josepha Spectora. Čitateľ tak vďaka nim postupne spoznáva široký zástup ľudí, ktorí by mohli byť potenciálnym vrahom. Touto udalosťou sa však nič nekončí – o niečo neskôr dôjde k zmiznutiu vzácneho obrazu a k druhej vražde, ktorá sa stala v uzavretom výťahu. Aj tu bola obeť na mieste činu úplne sama… Vraždí tu nejaký doktorov pacient? Herečka, ktorá nezvláda svoju kleptomániu či čudný spisovateľ? Alebo treba zaloviť v úplne iných vodách?

„Poznáme presný čas vraždy – medzi telefonátom od Floyda Stenhousa a okamihom, keď sa Olive vlámala do miestnosti, prešlo asi päť minút. Slávnejší kúzelníci ako ja sa dopodrobna venovali záhade zamknutej miestnosti, no nám poslúži pár základných faktov, ktoré sa vzťahujú na náš prípad. Pravdaže, všetko stojí a padá na ilúzií – a my musíme zistiť, kde tá ilúzia nastala.“Tom Mead
...

Recenzia

Smrť a kúzelník predstavuje pomerne útlu knižku, do ktorej sa človek začíta omnoho ľahšie, ako by čakal. Úvod vás vtiahne do pôsobivého divadelného prostredia a o chvíľu na to ste už v dome renomovaného psychiatra, ktorý má svoj osud nadobro zrátaný. Stačí teda pár kapitol a čitateľ je už zžitý s dejom či jednotlivými postavami a stáva sa svedkom vraždy, ktorá je odetá do tajomnej atmosféry s nádychom nadprirodzena a mágie.

Keďže sa dej odohráva v roku 1939, vyšetrovanie neprebieha za pomoci moderných forenzných metód, no inšpektor spolu s kúzelníkom zapájajú sedliacky rozum a svoju fantáziu. Čitateľ je tak odbremenený od zložitých odborných pasáží, vďaka čomu má možnosť ponoriť sa do príbehu ešte hlbšie. Tí, ktorí si trúfajú, dokonca môžu preskúšať vlastnú predstavivosť a pokúsiť sa tak uhádnuť, ako mohlo dôjsť k vraždám v čase, kedy boli obete úplne sami.

výkup kníh online

Štýl anglickej detektívky je tu zachovaný aj v popise vrážd a miesta činu. Nečakajte žiadne krvavé scény či dôkladné detaily, ktoré by zniesli len silnejšie žalúdky. V knihe sa takmer vôbec nevyskytuje žiadne násilie a ak sa predsa len objaví, ide len o jeho náznak. Omnoho viac ako na drastické obrazy sa autor sústreďuje na konanie postáv, ich psychologický profil a povahové črty, ktoré vykresľuje pomocou konkrétnych činov.

Pre koho odporúčame:

  • pre mužov aj pre ženy
  • pre mladších aj dospelých milovníkov kriminálok
  • ak je vašou vášňou žáner anglickej klasickej detektívky
  • ak ste už dlho nenašli kriminálku, ktorá by vás príjemne prekvapila
  • ak máte chuť na detektívku, no nechce sa vám púšťať do hrubej knihy
  • pre čitateľov, ktorí v knihách neradi nachádzajú drastické opisy či násilie

Plusy:

  • príbeh dokáže pozitívne prekvapiť a prekonať všetky očakávania
  • nesmierne rýchlo sa číta
  • zaujímavé postavy
  • množstvo detailov, ktoré si čitateľ musí odsledovať
  • výborne vyskladaná zápletka
  • permanentná dejová gradácia
  • nepredvídateľná dejová línia
  • knihu a podrobnosti z nej si čitateľ zapamätá na dlhý čas
    zanecháva príjemný dojem

Mínusy:

  • žiadne sme nenašli

Záver

Smrť a kúzelník je prekvapivé dielo, ktoré si užijete do poslednej kapitoly. S postavami sa rýchlo naladíte na jednu vlnu a na úplnom konci získate dôkaz, že každý magický úkaz pozostáva z úplne triviálnych, no dobre premyslených ťahov. Ak sa vám zunovali hrubočizné kriminálky a nechcete jednu knihu čítať aj niekoľko týždňov, určite si z kníhkupectva odneste tento titul. Vystačí vám na jeden či dva večery, zaujme svojou originalitou aj podobnosťou s autormi anglickej detektívnej klasiky. Tom Mead svojim čitateľom dokázal, že na to, aby ich nechal v napätí, nepotrebuje široko rozvetvenú zápletku, vyšetrovateľa s pochybnou minulosťou či opisy, z ktorých by sa zdvíhal žalúdok… Dá sa to aj jednoducho, no predsa štýlovo!

Odporúčané knihy

Vražedné koleso - Tom Mead - cena

Vražedné koleso – 2. diel série Joseph Spector vyšetruje

Tom Mead sa svojím vynikajúcim druhým románom Vražedné koleso etabloval ako súčasný majster záhady zamknutej miestnosti. Ponúka nám v ňom nie jednu, ale hneď tri navzájom prepojené „nemožné“ vraždy, pričom každá zápletka priam oplýva nečakanými zvratmi a nápaditými falošnými stopami. Dokonca aj čitatelia, ktorí sa dôvtipom vyrovnajú rafinovaným autorom a ich detektívom….čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Nehas, čo ťa nepáli - M.J. Arlidge - cena

Nehas, čo ťa nepáli

Vrah sa zakráda po meste, vyberá si tých, ktorí sú v noci doma sami – a bez výčitiek svedomia, neľútostne ich vraždí. Keď mesto zachváti panika, inšpektorka Helen Graceová sa postaví na čelo vyšetrovania, ale aj sama sa stane korisťou – na každom kroku ju prenasleduje nemilosrdný vrah, túžiaci po pomste. Helen odteraz neurobí ani krok, aby sa neobzrela. Po vypátraní vraha Graceová nadobudne podozrenie….čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
Kto sa bojí, nech nejde do lesa - M. J. Arlidge - cena

Kto sa bojí, nech nejde do lesa

Tom Campbell si pamätá, že s priateľkou kempoval, inak nič. Preberie sa uprostred lesa, dezorientovaný a vydesený na smrť. Niekto mu ide po krku, akýsi tvor s čiernou dierou namiesto tváre. Mladíkovo telo po čase nájdu na strome. Prípadu sa ujíma Helen Graceová. Sotva sa však pustí do práce, objaví sa druhá obeť. V lese vyčíňa sériový vrah. Začínajú sa preteky o čas. Idylický národný park sa v noci mení….čítať viac

restorio.skPrejsť do eshopu
Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies