Einstein (Jeho život a vesmír) – Walter Isaacson – recenzia

Jack Shakespearow/17. júla 2022/Životopisy/5 min. čítania

Einstein Jeho život a vesmír Walter Isaacson knižná recenzia

Einstein Jeho život a vesmír, Walter Isaacson - knižná recenzia ©vrabcenastreche.sk

Knižná recenzia: Einstein (Jeho život a vesmír)

Autor: Walter Isaacson

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Eastone Books
  • Recenzent knihu čítal: 13 hodín
  • Počet strán: 688
  • Rok vydania: 2019

Jedinečná cesta po stopách neobyčajného života alebo inak povedané – lepší životopis si iste nikdy nečítali…

Einstein je človek, ktorý nikdy nezomrie. Navždy bude v tomto svete rezonovať vďaka svojim teóriám, ktoré ho postavili do pozície velikána. Vieme však o ňom povedať viac? Aký život žil, bol šťastný, musel sa pasovať s rovnakými problémami ako ostatní smrteľníci, ktorým sa v hlave nikdy nezrodila geniálna idea?

Obsah

Einstein (Jeho život a vesmír) už v názve trochu naznačuje, že pôjde o skutočne „výživnú“ biografiu. Rovným dielom sa autor venuje každému dôležitému medzníku v Einstenovom živote, pričom do pozornosti stavia aj plynulé prechody, ktoré tieto medzníky spájajú. Čitateľ sa tak dozvie aj zákulisné informácie o súkromí Alberta Einsteina, o jeho vzťahoch, zmýšľaní, názoroch a typických charakterových prvkov, ktoré o ňom postupne vytvárajú ucelený obraz.

Kniha však nie je len mechanickým opisom jedného života, no dokáže čitateľom sprostredkovať aj emócie, ktoré sú najintenzívnejšie na úplnom konci. Publikum si postavu, ktorá je v centre pozornosti, chtiac-nechtiac obľúbi a pozorovať ju na sklonku života, skutočne nie je jednoduché.

„Tento postoj spravil z Einsteina rebela, ktorý ctil harmóniu prírody a mal v sebe správnu kombináciu predstavivosti a učenosti na to, aby zmenil naše chápanie vesmíru. Pre toto nové storočie globalizácie, v ktorom bude náš úspech závisieť na našej tvorivosti, sú tieto vlastnosti rovnako dôležité ako na začiatku dvadsiateho storočia, keď Einstein dopomohol ohlásiť príchod moderných dejín.“Walter Isaacson

Každý čitateľ si už po prvej kapitole všimne, že autorovi dalo zabrať, kým zostavil celé dielo, nakoľko nejde len o banálne rozprávanie, ale mnohokrát sa opiera o zdroje rôznorodého charakteru. Nejde ani tak o bežné literárne dielo s príznačnými atribútmi, ale skôr o výsledok rozsiahlej a náročnej štúdie, ktorý je pre lepšiu zrozumiteľnosť upravený do literárnej podoby.

Kniha, ktorá predstavuje niekoľkohodinovú prechádzku po boku Einsteina je niečo, s čím by sa mal stretnúť každý milovník biografií. Nie je totiž životopis ako životopis a zachytiť komplexne jeden život tak, aby aj na širšom priestore dokázal upútať a osloviť masu, je tak trochu výzva. V tomto prípade je možné rozdeliť biografiu do dvoch, síce navzájom súvisiacich, no odlišne pôsobiacich rovín.

Podrobnosti zo súkromia Alberta Einsteina predstavujú prvú imaginárnu líniu a jeho prelomové myšlienky v oblasti fyziky zasa druhú. I keď sú navzájom prepletené a jedna bez druhej by nedokázala existovať, aj tak majú potenciál rozdeliť čitateľov na dve skupiny – jedna z nich bude čakať na nové informácie zo súkromia a druhá zasa na vedecké fakty.

„Tak ako najskôr v role revolucionára, aj neskôr v role odporcu ostával Einstein stále samotárom, ktorý sa zabáva svojimi objavmi a je spokojný v role nonkomformistu. Keďže mal myseľ nezávislého človeka, poháňala ho predstavivosť, ktorú neobmedzovali bežne získané vedomosti. Bol čudákom, ctihodným rebelom a viedla ho viera, ktorú neprežíval do hĺbky, a šibalsky si z nej vždy bral, to práve potreboval.“Walter Isaacson

Vysvetlenia teórií a Einsteinove myšlienky vedúce k prelomovým objavom sú prvkom, ktorý preskúša každého čitateľa. Ak ste nestrávili minimálne 5 rokov na fakulte matematiky a fyziky, v niektorých vetách a princípoch sa budete pravdepodobne strácať. Negatívny dopad na plnohodnotný literárny pôžitok však táto skutočnosť nemá, minimálne si čitateľ uvedomí, čo všetko ešte nevie a trochu si rozšíri svoj všeobecný rozhľad.

Autor

Walter Isaacson je americký novinár a spisovateľ, ktorý sa narodil v roku 1952 v americkom štáte Louisiana. Bol riaditeľom CNN a editorom časopisu Time. Medzi knihomoľmi sa však najviac preslávil ako autor špičkových biografií známych velikánov. Medzi jeho diela patria biografia Steva Jobsa, Leonarda da Vincihoči Benjamina Franklina. Veľmi obľúbenou sa stala aj jeho kniha The Innovators, v ktorej zobrazuje životy známych géniov, ktorí sa zapísali do dejín vďaka ich objavom a prispeli tak k digitálnej revolúcii.

Walter Isaacson autor

Walter Isaacson autor

Záver

Einstein (Jeho život a vesmír) je skvelý životopis, či už hovoríme o jeho obsahu, alebo spracovaní. Autor urobil obrovský kus práce a rovnako to čaká aj jeho čitateľov – kniha totiž niekedy potrápi mozgové závity svojho publika, no zároveň masu neodstraší a neprinúti s čítaním skoncovať. Ak máte chuť na rozsiahle a perfektne spracované biografické dielo, táto kniha bude príjemným spoločníkom na niekoľko dlhých večerov.

výkup kníh online

Pre koho odporúčame:

  • pre milovníkov skutočne kvalitne a pútavo spracovaných biografií
  • aj pre náročnejších čitateľov
  • pre každého, kto v knihách ocení výnimočné prvky

Plusy

  • vypracovaný životopis podložený množstvom zdrojom
  • pútavo a zrozumiteľne napísané
  • množstvo zaujímavostí zo života velikána, ktoré by sa čitateľ za iných okolností nikdy nedozvedel

Mínusy

  • žiadne sme nenašli

Najlepšie životopisné knihy , biografie – Walter Isaacson

Einstein - Jeho život a vesmír Walter Isaacson cena

Cena: od 22,99 €

Einstein – Jeho život a vesmír

Žiadne iné dielo o Albertovi Einsteinovi nezachytáva život a osobnosť tohto génia tak komplexne ako Einsteinov životopis od Waltera Isaacsona, ktorému sa podarilo jedinečným spôsobom spojiť známe fakty s novými skutočnosťami, získanými z Einsteinových osobných, predtým nezverejnených písomností. Isaacson vo svojej knihe opisuje Einsteinove presvedčenia aj pochybnosti, či už išlo o vedu, politiku, náboženstvo, spoločenské problémy alebo vzťahy – s priateľmi, učiteľmi, oponentmi, kolegami, synmi, manželkami a inými ženami…čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Steve Jobs (SVK) Walter Isaacson cena

Cena: od 23,74 €

Steve Jobs

Jedinečná biografia, na ktorej Steve Jobs úzko spolupracoval s autorom. Zachytáva dôležité etapy Jobsovho súkromného života, aj jeho zlomové podnikateľské rozhodnutia. Opisuje, ako sa z nadšenca umenia, techniky a východnej filozofie stal človek, ktorý sa navždy zapísal do dejín informačných technológií. Obsahuje kľúčové momenty Jobsovej podnikateľskej kariéry, akými boli konkurenčný boj Applu s Microsoftom, Jobsov odchod zo spoločnosti Apple a neskorší triumfálny návrat na pozíciu jej CEO, ako aj jeho rezignácia či zdravotné problémy…čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
Leonardo Da Vinci Walter Isaacson cena

Cena: od 25,19 €

Leonardo Da Vinci

Nemanželské dieťa, ľavák, píšuci zrkadlovo sprava doľava, ťažko
udržiavajúci pozornosť, ale pritom s nesmierne zvedavou mysľou,
pragmatik s príležitostne kacírskymi názormi, ktorého osobné
presvedčenie viedlo k vegetariánstvu, ale nebránilo mu pracovať
pre jedného z najbrutálnejších mužov tej doby a zároveň vytvoriť
také umelecké skvosty, akými sú Posledná večera a Mona Líza…
aj taký bol génius Leonardo da Vinci…čítať viac

LED lampa na čítanie VARTA LED Book Light cena

Cena: od 13,90 €

LED lampa na čítanie s klipom

Často (ako správny knihomoľ) čítate v noci? Pozrite si tú najlepšiu lampu na čítanie. Má klip, ktorým ju pripevníte na knihu, a svetlo nebude rušiť žiadneho spáča vo vašom okolí….čítať viac

svet-svietidiel.skPrejsť do eshopu

Aktualizované: 14. 10. 2023

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies