Pes Moko a jeho oko – Ivana Šateková & Mirka Abelová – recenzia

Jack Shakespearow/3. októbra 2024/Deti a mládež/5 min. čítania
Pes Moko a jeho oko, Ivana Šateková a Mirka Abelová - recenzia

Pes Moko a jeho oko, Ivana Šateková a Mirka Abelová - recenzia

Knižná recenzia: Pes Moko a jeho oko

Autor: Ivana Šáteková & Mirka Ábelová

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Brak
  • Rok vydania: 2020
  • Pôvodný názov: Pes Moko a jeho oko
  • Edícia: Alma
  • Počet strán: 85
  • ISBN: 9788089921386

O inakosti a priateľstve, ktoré je silnejšie než akékoľvek predsudky…

Hovorí sa, že dobrú knihu pre deti spoznáš podľa toho, či pohladí po duši i dospelých. Pes Moko a jeho oko toto kritérium jednoznačne spĺňa. Poďte sa pozrieť na príbeh pre malých aj veľkých, ktorý detského čitateľa nielen upúta, ale nadovšetko mu ukáže, aké dôležité je nepozerať sa len na zovňajšok.

Obsah

Psík Moko je naučený skrývať sa pred ľuďmi. Chýba mu totiž jedno očko, a tak si od detí aj dospelákov vyslúžil len posmešky a opovrhnutie. Na druhej strane sa nachádza chlapček Vilko, ktorý takisto nemá kamarátov a všetok čas trávi sám s knižkou v ruke. Dôvodom jeho vylúčenia z kolektívu je jeho zvláštna schopnosť – rozumie každému tvorovi na tejto Zemi, čo mu však nikto neverí.

Keď sa Vilkova trieda vydá na výlet do lunaparku, Moko a Vilko sa stretávajú. Obaja sú unavení zo samoty a Moko si dal navyše nemalú úlohu – nájde si nové očko, vďaka čomu sa mu ostatní prestanú posmievať. Spoločne s Vilkom blúdia po lunaparku, dumajú, kde by oko našli a stretávajú ďalšie a ďalšie postavičky, ktoré ich dovedú ku krásnemu objavu.

„Avšak teraz trochu vážne:
bez priateľov život viazne.
Priateľ býva silným štítom,
ochráni ťa pred zlom pritom.“Ivana Šateková & Mirka Abelová
...

Recenzia

Pes Moko a jeho oko v sebe ukrýva krásny veršovaný príbeh, ktorý malých čitateľov zaujme a dospelákov zase dojme. Dotýka sa tém inakosti, odstrkovania v kolektíve a šikany, pričom poukazuje na to, že každý z nás vie spoločnosti niečo priniesť. Knižka je teda vhodná aj pre deti, ktoré vylúčenie z detského kolektívu prežívajú na vlastnej koži, prípadne skvelo poslúži ako prevencia šikany v školských kruhoch.

Už po niekoľkých stránkach je vidieť, že autorka sa s rýmami detailne vyhrala. Sú hravé, navonok jednoduché, no predsa skrývajú krásne myšlienky a vytvárajú nádherný príbeh. Upútajú aj menšie deti, ktoré ešte samy čítať nevedia, no i čerstvých školákov, ktorí si môžu potrénovať čítanie. Slovíčka sú väčšinou banálne a malým čitateľom nebudú spôsobovať problémy.

výkup kníh online

Pre koho odporúčame:

  • pre škôlkarov a čerstvých školákov
  • ak bolo vaše dieťa svedkom šikany
  • kniha je vhodná ako čítanie do škôl

Plusy:

  • krásna myšlienka o sile priateľstva
  • plnofarebné ilustrácie rozprestierajúce sa na celých stránkach
  • hravé rýmy
  • dotýky sa tém inakosti a šikany
  • osloví malých aj veľkých

Mínusy:

  • žiadne sme nenašli

Záver

Pes Moko a jeho oko predstavuje čarovnú knižku, v ktorej na vás čaká originálny príbeh s nádhernou myšlienkou. Dokáže svoje publikum okamžite osloviť a prekvapí vás krásnom, ktoré dýcha z jej stránok. Ak hľadáte knižku o vzťahu dieťaťa a psíka, o inakosti a sile priateľstva, s kúpou ani neváhajte. 🙂

Odporúčané knihy

Mám na to! - Chris Saunders - cena

Mám na to!

Každý rok je oslava, v džungľolese zábava, deň veselej súťaže – talent nech sa ukáže! Pripojte sa k malému leňochodovi Leňovi na jeho dobrodružnej ceste za spoznaním samého seba. S pomocou priateľov sa mu to nakoniec podarí a na svoje veľké prekvapenie zistí, že odpoveď bola po celý čas ukrytá v ňom. Príbeh rozkošného chlpáča, ktorý sa snaží zistiť, v čom je výnimočný, vás chytí za srdce….čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Morské prasiatko Mimi - Madlen Ottenschläger - cena

Morské prasiatko Mimi

Milý príbeh o priateľstve, ktoré zdolá všetky prekážky a rozdiely Mimi si bezstarostne nažíva na gazdovstve s ďalšími králikmi a keďže je s nimi odjakživa, netuší, že nie je králik, ale morské prasiatko. Ako jediná vie síce nahlas pískať, ale inak rada robí bežné veci ako ostatné králiky – naháňa sa na lúke, strihá ušami… Je šťastná. Jedného dňa na gazdovský dvor zavíta nový králik Oskar. Ten jej nastaví zrkadlo…čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
Gerda - Adrián Macho - cena

Gerda Príbeh veľryby

Malá Gerda je najšťastnejšia veľryba na svete. Raz sa však prihodí niečo nečakané a Gerda zostane úplne sama. Vyberie sa teda na plavbu šírym oceánom. Cestou stretáva veľa nových kamarátov: kosatky, tučniaky, čajky a chobotnice. Prezradia jej zaujímavosti o svojom živote, ale aj o oceáne, v ktorom všetci spolu žijú. Nájde nakoniec malá Gerda nový domov?…čítať viac

Knižná recenzia: Gerda Príbeh veľryby

restorio.skPrejsť do eshopu
Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies