Najkrajšie detské knihy, ktoré ukazujú, že zviera nie je vec

Jack Shakespearow/3. októbra 2024/Deti a mládež

Vlastniť nejaké zvieratko, to je snáď snom každého dieťaťa, no zároveň občas aj najväčším postrachom rodičov. 🙂 Túži váš drobec po zvieracom kamarátovi? Alebo sa k zvieratkám navôkol nespráva práve najkrajšie a najzodpovednejšie? Ponúknite mu jednu z týchto knižiek. Hravé príbehy ho prevedú rozprávkovým svetom, z ktorého si odnesie nejedno ponaučenie!

Krutá Marta – Marek Vadas

Krutá Marta – Marek Vadas - recenzia

Marta je dievčaťom, ktoré u svojej starej mamy dokáže narobiť poriadny rozruch. K zvieratám sa totiž nespráva práve najlepšie, ba čo viac, doslova striehne na vhodnú príležitosť, kedy by im mohla urobiť zle. Jedného dňa však zvieratká vezmú rozum do hrsti a rozhodnú sa dať Marte príučku…

Knižka hravým spôsobom dieťaťu ukazuje, že aj zvieratká sú živé a cítiace bytosti, ktoré nepoteší žiadna na nich vykonaná neplecha. Príbeh sa číta rýchlo a ľahko, krátke textové odseky dopĺňajú plnofarebné ilustrácie rozprestierajúce sa na celých stránkach. Ak máte doma malého nezbedníka, ktorý sa k zvieratkám nespráva citlivo, môžete si byť istí, že táto knižka mu hravo a jemne, no zároveň efektívne ukáže, že musí svoj postoj k zvieratkám prehodnotiť.

Odporúčame:

  • ak chcete dieťaťu ukázať, ako sa správať k domácim a hospodárskym zvieratám

Ebík a Edko – Michaela Kalamárová

Ebik a edko, Michaela Kalamárvá - recenzia

Ebík je maličké šteniatko, ktoré jedného dňa nájde v záhrade zakopaný poklad. Ten pozostáva z viacerých predmetov, a tak sa rozhodne zdôveriť sa so svojím nálezom svojmu deduškovi Edkovi. Vďaka tomu zisťuje, že za pokladom sa skrýva poriadny kus histórie! Dedko Edko totiž pochádza z útulku, kde mal možnosť spoznať hneď niekoľko psích kamarátov, z ktorých každý mal svojský a mnohokrát i neľahký osud. Hoci si všetci nakoniec našli nové rodiny, cesta za šťastím bola spočiatku tŕnistá. Malý Ebík teda zisťuje, prečo psíkovia končia v útulkoch a ako veľmi dokážu zabolieť ľudská nedbanlivosť a zrada.

Knižka Ebík a Edko dokáže poriadne prekvapiť, a to v tom najpozitívnejšom zmysle slova. Ponúka jednoduchý, no pritom tak krásny a citlivý príbeh, ktorý nadchne nielen srdce dieťaťa, ale aj dospeláka. V jednotlivých mikropríbehoch autorka premyslene spracovala niekoľko psích osudov, ktoré názorne ukazujú, že zviera rozhodne nie je vec a treba sa k nemu správať zodpovedne a ľudsky.

Ak ste z úst vášho dieťaťa počuli legendárnu vetu: Mami, oci, ja chcem psíka! rozhodne mu najprv kúpte túto knihu. Dieťaťu pripomenie, že mať doma psa si vyžaduje obrovskú zodpovednosť a rozhodnutie mať psíka je záväzok na niekoľko dlhých rokov. V závere knihy je taktiež zoznam všetkého, čo psík ako nový člen rodiny bude potrebovať. Odporúčame všetkými desiatimi – kniha totiž prekvapí nielen krásnym príbehom, ale aj pútavými ilustráciami.

Prečítajte si celú recenziu na  knihu: Ebik a Edko

Odporúčame:

  • pre rodiny, ktorých deti túžia po psíkovi
  • ak chcete dieťa poučiť o tom, čo si vyžaduje starostlivosť o domáce zvieratko
  • ako osvetu o problematike plných útulkov
  • ako čítanie predtým, než k vám zavíta nový zvierací člen rodiny

Slušné správanie: Ja a môj pes

Slušné správanie: Ja a môj pes - recenzia

Originálna knižka, ktorá pozostáva len z obrázkov, dáva rodičovi priestor, aby dieťaťu do detailov hravou formou vysvetlil, ako sa správať a nesprávať k psíkovi. Ľavá strana vždy zobrazuje obrázok, ktorý ukazuje, aké správanie je nevhodné, a pravá zasa ponúka vhodnú a správnu alternatívu.

Rodič tu síce nenájde žiaden príbeh, no zato môže zapojiť svoju fantáziu a prispôsobiť svoje rozprávanie dieťaťu priamo na mieru. Pár ukážkových situácií ponúka pohľad na najčastejšie zážitky, ktoré dieťa so psíkom zažije, a ukáže mu, ako sa s havkom správne hrať vonku aj v domácom prostredí. Jedinečný koncept je vhodný aj pre tie najmenšie deti.

Odporúčame:

  • pre najmenšie deti, ktoré vyrastajú v jednej domácnosti so psíkom
  • ak sa chcete vyhnúť nedorozumeniam vo vzťahu vášho dieťaťa k psiemu kamarátovi

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies