Všade, kde sme neboli – Kasie West – recenzia

Jack Shakespearow/3. októbra 2024/Young Adult/5 min. čítania
Všade, kde sme neboli, Kasie West - recenzia

Všade, kde sme neboli, Kasie West - recenzia

Knižná recenzia: Všade, kde sme neboli

Autor: Kasie West

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Slovart
  • Rok vydania: 2024
  • Pôvodný názov: Places We’ve Never Been
  • Počet strán: 320
  • ISBN: 9788055662350

Je priateľstvo silnejšie ako vzdialenosť a čas?

Kasie West sa v povedomí mladých čitateľov preslávila románmi Láska nie je lotéria či Frajer na záskok alebo trilógiou Kamoši, frajeri… Všade, kde sme neboli v kníhkupectve upúta dokonalou romantickou obálkou. Aký príbeh kniha ukrýva, pre koho je vhodná a koho zaujme najviac?

Obsah

Norah čakajú vskutku dobrodružné prázdniny… Jej mama spolu so svojou najlepšou priateľkou Oliviou plánujú dámsky roadtrip v karavanoch, na ktorý vezmú i svoje deti. Norah teda konečne uvidí svojho najlepšieho priateľa z detstva – dospievajúceho chlapca Skylera, s ktorým kedysi boli nerozlučnou dvojicou, až kým sa rodina Olivie z ich štátu neodsťahovala. Prirodzene očakáva, že všetko bude také, aké to bolo predtým. No keď nastane prvý deň ich výletu, zisťuje, že Skyler sa poriadne zmenil.

Výlet v karavane mu príde ako otrava, tvári sa, že si na priateľstvo s Norah spomína len matne a že ich nikdy žiadne hlbšie puto nespájalo. Navyše sa vzdal záľuby, ktorú mali s Norah pred rokmi spoločnú – obaja milovali kreslenie, no dnes sa mu venuje len Norah. Počas výletu si urobia zastávku v Seattli, kde ju čaká pohovor s dekankou na jej vysnívanej univerzite. A aby toho stresu z cesty nebolo málo, všetko nasvedčuje tomu, že jej mama pred ňou skrýva závažné tajomstvo… Prečo sa rozhodla usporiadať výlet s Oliviou práve teraz? A čo Skylera vedie k tomu, aby sa k Norah správal tak chladne?

„Skyler kývol môjmu otcovi, naše oči sa na chvíľočku stretli a potom sa odvrátil. Bol rovnaký, a predsa celkom iný. Bol oveľa vyšší a plecnatejší ako predtým. Mal však rovnaký uvoľnený výraz, rovnaké husté plavé vlasy a rovnaké svetlohnedé oči.“Kasie West
...

Recenzia

Knižka patrí do žánru young adult a rozhodne má potenciál svoje primárne publikum zaujať. Hlavnými postavami sú dospievajúci mladí ľudia, ktorí ešte len objavujú sami seba, svoje pocity a svoju životnú cestu. Norah túži pracovať ako dizajnérka videohier a chce svetu ukázať, že aj v tomto odvetví je miesto pre ženy a nejde teda o čisto mužskú záležitosť. Rozhovory o videohrách, prípadne ich zmienky v texte mladých čitateľov potešia a zvýšia v ich očiach atraktivitu celého príbehu.

Dej pomaličky napreduje, priateľstvo medzi Norah a Skylerom sa postupne kryštalizuje a napätie narastá aj vďaka druhotnej línii príbehu – tajomstvu, ktoré mama Norah očividne skrýva. Dobrodružný prvok zasa vytvára cestovanie po Spojených štátoch, vďaka čomu čitateľ navštívi niekoľko nových miest a dozvie sa pár zaujímavých informácií

výkup kníh online

Množstvo kníh zo žánru YA literatúry dnes čítajú aj dospeláci a príbeh ich vtiahne rovnako ako mladé publikum. V tomto prípade však rozhodne nejde o knihu, ktorá by uspokojila aj náročnejšieho alebo staršieho čitateľa, čo však vzhľadom na jej cieľovku nemožno považovať za mínusový bod. Je primárne určená pre tínedžerov, a preto je na mieste odpustiť aj menšie chybičky krásy, ako sú nedokonalá štylistika, prvoplánovosť alebo nedotiahnutie niektorých situácií.

Pre koho odporúčame:

  • pre dospievajúce dievčatá
  • ak hľadáte milú a nenáročnú oddychovku
  • pre mladých milovníkov počítačových hier

Plusy:

  • jednoduché a nenáročné čítanie
  • milý príbeh o starom priateľstve
  • neobsahuje žiadne scény nevhodné pre deti a tínedžerov (sex, násilie, nadávky)
  • ľahko sa číta a mladé publikum zaujme
  • road-trip vnáša do príbehu náznak dobrodružstva

Mínusy:

  • štylistika textu by potrebovala šikovného korektora

Záver

Ak hľadáte pre svojho tínedžera knižku, v ktorej sa nenachádzajú násilie, sexuálne scény či nadávky alebo hrubý jazyk, Všade, kde sme neboli bude správnou voľbou. Ľahučký príbeh o priateľstve, rozvíjajúcej sa láske a snoch upúta každého mladého človeka. Ide o milé a nenáročné čítanie, ktoré mladému človeku poskytne priestor na oddych, no rovnako mu vnukne pár pekných myšlienok.

Odporúčané knihy od autorky Kasie West

Láska nie je lotéria - Kasie West - cena

Láska nie je lotéria

Nová kniha známej autorky románov pre baby Kasie West s názvom Láska nie je lotéria je miliónovým príbehom o výhre i prehre, priateľstve a láske s humorom a citom. Spontánnosť nepatrí medzi typické vlastnosti hlavnej hrdinky Maddie. Všetko si dôkladne plánuje a tvrdo drie, aby to dosiahla. Raz si však kúpi lós a na vlastné prekvapenie… Vyhrá! Život sa jej zmení ako šibnutím čarovného prútika….čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Frajer na záskok - Kasie West - cena

Frajer na záskok

Keď Giu Montgomeryovú na parkovisku tesne pred vstupom na stužkovú opustí Bradley, musí konať. A rýchlo. Už niekoľko mesiacov o ňom totiž priateľom rozpráva a presne tento večer mal potvrdiť, že Bradley aj naozaj existuje. Opustená uvidí v jednom z áut chalana, ktorý čaká na sestru. Čo má robiť? Neváha a požiada ho, aby dve hodiny predstieral, že je Bradley. Problém…čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
Kamoši, frajeri 1: Kamoši, frajeri a srdce na plátne - Kasie West - cena

Kamoši, frajeri 1: Kamoši, frajeri a srdce na plátne

Nová kniha známej autorky románov pre baby Kasie West s názvom Kamoši, frajeri a srdce na plátne je prvou časťou trilógie o dievčatách, z ktorých každá má svoj sen, snaží sa získať priateľstvo, lásku i uznanie a popritom spoznáva samu seba. Sedemnásťročná Abby je nadšená maliarka. Popri škole pracuje v miestnom múzeu a túži sa dostať do výberu výtvarníkov…čítať viac

restorio.skPrejsť do eshopu
Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies