Araba nemiluj

Jack Shakespearow/20. apríla 2021/Romány/5 min. čítania

Araba nemiluj recenzia

Recenzia na knihu -Araba nemiluj, Mirka Manáková

Knižná recenzia: Araba nemiluj

Autor: Mirka Manáková

Recenzent: Juraj Drevenka

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Marenčin PT
  • Recenzent knihu čítal: 04hod 35min
  • Počet strán: 256

Je možné vymaniť sa spod pazúrov nebezpečnej zrady?

Sú ľudia, s ktorými sa neradno zahrávať. Zabúdajú na základné ľudské práva, ich nároky presahujú hranice a s vidinou blahobytu či obrovskej moci sa dychtivo ženú za svojím cieľom. Ak im niekto skríži cestu a nájde v sebe odvahu postaviť sa im zoči-voči, musí rátať s dôsledkami

Obsah

Nina je sirota, ktorej po smrti milovanej starkej osud doprial ďalšiu ranu. Jej sestra Laura ju zláka do domu Karola, majetníckeho a násilného muža, ktorému ide len o vlastné blaho. Na rozdiel od Laury, Nininou prioritou nie sú peniaze, no napriek tomu nedokáže od tejto dvojice ujsť. Jedného dňa o ňu prejaví záujem Mustafa, Arab, ktorý má niekoľko manželiek a túži po tom, aby sa k jeho rodine pridala aj Nina. Tej sa však táto myšlienka vonkoncom nepozdáva, preto využije vzácnu chvíľku, ktorá sa jej naskytla, a vezme nohy na plecia. Skončí na východe Slovenska, kde sa snaží začať nový život. No dá sa to? Uniknúť ľuďom, ktorí jej idú po krku a jej odchod vnímajú ako urážku?

Araba nemiluj má celkom pútavý úvod, v ktorom čitateľ nenájde žiadne zbytočné opisy. Ihneď sa ocitá v dome, v ktorom je Nina proti svojej vôli, a stáva sa svedkom mnohých nepekných situácií. Stránky sa čítajú pomerne rýchlo, nakoľko je príbeh napísaný jednoducho – autorka používa jednoduché súvetia a vyvarovala sa komplikovaným vetným konštrukciám. Slovná zásoba nepresahuje rozsah oddychového žánru a v kombinácii s častými dialógmi neprerušuje tok textu.

V knihe možno nájsť množstvo emócií, no náročný čitateľ ich nebude vnímať ako reálne. Mnohokrát je k nim priam dotlačený pomocou klišéovitých udalostí, ktoré sa v podobnej literatúre vyskytujú často (tragická autonehoda rodičov, neschopnosť hlavnej hrdinky vymaniť sa spod nadvlády silnejšej a mocnejšej postavy). Pocity navyše nie sú zrejmé z konania postáv, no vychádzajú z okolností a čitateľovi sú podané priamočiarymi opismi.

Mama ma opustila, keď som sa narodil. Nechala ma len tak pred kláštorom. Miestny kňaz ma odovzdal do detského domova a tam som žil až do osemnástich rokov. Odvtedy sa pretĺkam životom sám.Mirka Manáková

Dej neustále graduje a stagnujúcich pasáží je v príbehu veľmi málo. Priveľa zarážajúcich, no navonok náhodných situácií na krátkom úseku však po čase prestáva pôsobiť uveriteľne. (Mladý muž, ktorý sa snaží Ninu nájsť, ju náhodne zazrie v prekérnom momente a zachráni ju; volajúci známy, ktorý náhodou hľadá posilu do pracovného tímu v čase, keď Nina zúfalo hľadá prácu; obchod so zeleninou ponúka zamestnancom lacné ubytovanie a možnosť prichádza vo chvíli, keď Nina nemá stálu strechu nad hlavou.) Dôsledkom týchto faktov príbeh miestami pôsobí dojmom rozprávky a čitateľ stráca akési puto, ktoré si k textu vytvoril.

Mirka Manáková autor

Mirka Manáková autor

Moja sestra mi zničila život,‘ povzdychne si. ‚Predala ma svojmu pasákovi do otroctva. Spravila zo mňa prostitútku. Oklamala ma. Povedala, že budem pracovať ako chyžná, ale keď som tam prišla, nemohla som už odísť. Ak som Karolovi odmietla nejakú sexuálnu praktiku, dostala som zopár faciek a musela som.Mirka Manáková

Autorka zvolila pozíciu nezávislého rozprávača a dej je čitateľom sprostredkovaný z pohľadu tretej osoby. V centre pozornosti však neustále zostáva hlavná hrdinka. Pomerne často sa v texte nachádzajú vulgarizmy či negatívne zafarbené slová, a to aj na miestach, kedy hrubé výrazy nie sú celkom potrebné. Prílišná tvrdosť výrazových prostriedkov chvíľami degraduje text a nechtiac mu tak poskytuje lacný vzhľad.

Záver

Araba nemiluj disponuje viacerými nedostatkami, no menej náročný čitateľ, ktorý od textu požaduje len oddych a rozptýlenie, ich dokáže bez problémov vstrebať. Ako tu už bolo spomenuté, kniha sa číta rýchlo a dej sa v niektorých pasážach zbytočne nezasekáva. Ak hľadáte oddychovku, v ktorej figurujú rôznorodé a kontrastné postavy, láka vás cudzokrajný nádych a nepotrpíte si na stopercentnú hodnovernosť príbehu, je dosť možné, že sa pri čítaní vyhnete sklamaniu.

výkup kníh online

Plusy a charakteristické črty

  • príbeh vyrozprávaný z pohľadu tretej osoby
  •  časté dialógy
  •  minimum zbytočných opisov
  •  rýchly úvod
  •  niekoľko detailov nepôsobí hodnoverne
  •  prítomné vulgarizmy a hrubé výrazy
  •  dej nemá stagnujúce pasáže
  •  emócie sú podané priamočiaro
  •  romantická zápletka

Pre koho áno

  • pre milovníkov oddychoviek
  • pre čitateľov, ktorí chcú pri knihe vypnúť
  • pre tých, ktorých láka cudzokrajný nádych a cudzia kultúra

Pre koho nie

  • pre náročnejších čitateľov, ktorí aj v oddychovom žánri nedokážu prehliadnuť nedostatky
  •  ak si potrpíte na hodnovernosť textu
  •  ak vám v príbehu prekážajú klišéovité situácie

Kde kúpite knihu Araba nemiluj

bux logo

Aktualizované: 21. 11. 2023

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies