Predavačky bublín

Jack Shakespearow/25. mája 2021/Romány/5 min. čítania

Predavačky bublín recenzia

Recenzia na knihu - Predavačky bublín, Tamara Heribanová

Knižná recenzia: Predavačky bublín

Autor: Tamara Heribanová

Recenzent: Sabina Walterová

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Herial
  • Recenzent knihu čítal: 03hod 45min
  • Počet strán: 216

Unikátny príbeh o žene, ktorá má svoj vlastný svet. Alebo sa len nehodí do toho nášho?

Ak sa občas cítite stratení aj v spoločnosti viacerých jedincov, vedzte, že nie ste sami. Nájsť prienik či aspoň malé vrátka, ktoré by dovolili prepojiť náš svet so svetom „tých druhých“ možno prirovnať k behu na dlhú trať. Skutočne totiž ide o celoživotný proces, do ktorého je potrebné neustále vrážať energiu.

Obsah

Eva Widermanová je vskutku zvláštna postavička a unikátnosť je pojem, ktorý jej zo všetkých svedčí asi najviac. Zamestnaním sa v spoločnosti veľmi chváliť nemôže, pracuje totiž ako asistentka v lacnejšom bulvárnom plátku. Zatiaľ čo ona varí kávu a udržiava telefonickú linku v obehu, má možnosť pozorovať nablýskaný svet celebrít, v ktorom ilúzie praskajú častejšie ako nafúknuté mydlové bubliny. Dôverných priateľom nemá, teda, ak nerátame jej milované kaktusy, ktoré Eva vníma ako cítiace bytosti. Jej svet je však postupom času príliš malý na to, aby uniesol ťarchu všetkých jej problémov. Vymaní sa spod chápadiel samoty či svojráznosti a nájde si na svete plnom ľudí svoje miesto? Pomôže jej odborník alebo je odsúdená na permanentné zmietanie sa v skľučujúcich pocitoch?

Moje drahé kaktusy, týchto pár dní budeme nonstop spolu. Budeme počúvať hudbu, pozerať desiatky dévedečiek a ja sa budem liečiť. Sedím pri okne, pozerám na prvú tabletku antidepresív. Zapíjam ju mätovým čajom s medom. Sestrička mi pri odchode dala zavretú obálku a napálené cédečko.Tamara Heribanová

Predavačky bublín je na slovenské pomery netradičná a svojrázna kniha, ktoré miestami pôsobí uleteným dojmom. Môže za to práve prítomnosť hlavnej postavy, ktorej autorka dopriala väčšiu profiláciu, na akú sme v oddychových románoch zvyknutí. Eva je tak trochu blázonko, ktorého je však nemožné si neobľúbiť. Hoci nepredstavuje typickú kladnú postavu, predsa len si okamžite získa sympatie publika, i keď jej možno nie celkom porozumie.

Dej je skôr pomalší a vytvára ho súsled obrazov či scén, ktoré nemožno charakterizovať ako dynamické. No práve špecifickosť, ktorá sa z knihy šíri, zapríčiňuje skutočnosť, že nie je také ľahké od textu odtrhnúť oči. Na druhej strane sa však príbeh číta rýchlejšie, aj napriek lenivejšiemu deju. Zväčša sú vety krátke a úsečné, miestami doslova pôsobia skúpo a stroho. No len čo si čitateľ na tento fakt privykne, vstrebáva príbeh plynulejšie.

Tamara Heribanová autor

Tamara Heribanová autor

Moje vnútro je krehkejšie ako vianočné ozdoby. Potrebujem akútnu retuš. Grafikov a retušérov na vrásky na duši. Potrebujem pomoc. Znovu sa neviem nadýchnuť. Neviem zodvihnúť telefón, ktorý znovu zvoní. Všetko padá. Horí, potápa sa. A ja sa potápam. Znovu mám prepotené tričko. A srdce sa nedá zastaviť.Tamara Heribanová

Zaujímavým prvkom je úvod každej kapitoly. Eva si v ňom vždy vytýči jedno slovo, na ktoré čitateľom ponúkne hneď dva významy. Prvý z nich je klasický slovníkový, no druhý je oveľa originálnejší a Eva v ňom demonštruje svoje vnútorné rozpoloženie či pohľad na svet.

Uznávam, že hoci sa mne kniha nesmierne zapáčila, iným sa nemusí dostať pod kožu. Každý totiž v literatúre hľadáme to, čo nás zaujíma, a nie všetci budú ohromení psychologickou sondou do Evinej duše, v ktorej je vykreslený jej strach z pádu, vnútorná kŕčovitosť či frustrácie. V texte je potrebné občas trochu sliediť a prehľadávať aj významy, ktoré nám nemôžu poskytnúť písmenká, no práve emócie vychádzajúce z jednotlivých situácií.

Ak očakávate dynamický dej a zvyknete prehliadnuť na prvý pohľad nepatrné detaily, pravdepodobne sa nenaladíte na rovnakú vlnu, na ktorej sa vezie tento príbeh. Ak však dokážete oceniť profiláciu postáv, baví vás pozorovať cudzie, trochu uletené skutky a zaujímate sa psychológiu, pocítite nadšenie. Predavačky bublín, v ktorých možno nájsť kombináciu jemnej satiry a ľudskej otupenosti, nie sú pre každého. No podstatný fakt, či boli napísané práve pre vás, zistíte už na prvých stránkach.

Záver

Ak očakávate dynamický dej a zvyknete prehliadnuť na prvý pohľad nepatrné detaily, pravdepodobne sa nenaladíte na rovnakú vlnu, na ktorej sa vezie tento príbeh. Ak však dokážete oceniť profiláciu postáv, baví vás pozorovať cudzie, trochu uletené skutky a zaujímate sa psychológiu, pocítite nadšenie. Predavačky bublín, v ktorých možno nájsť kombináciu jemnej satiry a ľudskej otupenosti, nie sú pre každého. No podstatný fakt, či boli napísané práve pre vás, zistíte už na prvých stránkach.

výkup kníh online

Plusy a charakteristické črty

  • oddychový, no špecifický príbeh
  • autorka sa kritickým okom pozerá na prostredie médií a bulváru
  • hlboká psychologizácia hlavnej postavy
  • krátke vetné konštrukcie
  • slovná zásoba primeraná žánru
  • prítomný i nevtieravý humor a satira

Pre koho áno

  • pre čitateľov, ktorí dokážu oceniť vyprofilované postavy
  • pre mužov aj pre ženy
  • pre tých, ktorí majú chuť na netradičnú oddychovku

Pre koho nie

  • ak si potrpíte na dynamický dej
  • ak v texte neradí snoríte a hľadáte skryté významy či odkazy

Kde kúpite knihu Predavačky bublín

bux logo

Aktualizované: 19. 11. 2023

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies