Ebík a Edko recenzia

Semi a Hemi/6. novembra 2021/Rozprávky/5 min. čítania

Recenzia na knihu Ebik a Edko, Michaela Kalamárová

©vrabcenastreche Recenzia na knihu: Ebik a Edko, Michaela Kalamárová

Knižná recenzia: Ebik a Edko

Autor: Michaela Kalamárová

Recenzent: Semi a Hemi

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Femcode
  • Recenzent knihu čítal: 45 min
  • Počet strán: 52

Ebík je malé nezbedné šteniatko, ktoré jedného dňa objaví na záhrade zvláštny poklad. Chtiac-nechtiac sa o tom musí zdôveriť svojmu psiemu dedkovi Edkovi. Ten z jeho hry na záhrade, počas ktorej urobil veľa neporiadku, síce nie je veľmi nadšený, no rozhodne sa vyrozprávať mu príbeh, ktorý sa za jednotlivými predmetmi nájdenými v záhrade ukrýva.

Obsah

Poklad pozostávajúci z loptičky, zelenej šatky, mašle či roľničky je akousi pamiatkou na psích kamarátov dedka Edka. Až teraz sa malý Ebík dozvedá, že jeho dedko istý čas pobudol v útulku, kde mal možnosť pozorovať množstvo rôznorodých zvieracích osudov. Prečo sa do útulku dostali psíkovia Uško, Tulko, Ošklivka či Loptoš? Našli si napokon svoje domovy plné lásky? Kto z nich žil predtým na reťazi a kto sa bál ohňostroja natoľko, že sa stratil?

Ich napínavé, no zároveň krásne a poučné príhody môže detský čitateľ počúvať spolu so šteniatkom Ebíkom.

Kniha o zvieratkách pre deti recenzia

Ako psík, ktorý už má čo-to za sebou, knižku jednoznačne odporúčam!

Kniha, ktorá deťom ukáže, že starostlivosť o psíka je obrovská zodpovednosť.Semi a Hemi

Ponaučenie

Z príbehu vyplýva mnoho krásnych ponaučení. Dieťa, ktoré túži po šteniatku, pochopí, že príchodom psíka do rodiny síce pribudne veľa radosti, no i mnoho starostí a zodpovednosti. Osudy útulkáčov poukazujú na najčastejšie prehrešky ľudí voči štvornohým tvorom – netrpezlivosť pri učení základných psích návykov a neuvedomenie si, že psík bude súčasťou rodiny dlhé roky, počas ktorých sa situácia v domácnosti môže zmeniť tak, že jej členovia nebudú mať na psíka čas.

kniha o psoch pre deti

Ja mám kde spať a čo papať, ale čo ostatné zvieratká v útulkoch?

Štruktúra knihy

Rozprávanie dedka Edka je rozdelené na krátke kapitoly, ktoré postupne jedna za druhou vykresľujú životné príbehy útulkáčov. Na konci každej z nich sa v rámčeku nachádza pár otázok, ktoré „preskúšajú“ detskú pozornosť a pamäť.

V závere knihy možno nájsť zhrnutie dedka Edka, v ktorom sa detský čitateľ dočíta, čo všetko psík potrebuje – od hračiek, peliešku, obojku až po veterinárnu starostlivosť. Veľmi oceňujeme i fakt, že príbeh kladie dôraz nie na kúpu dokonale vyzerajúceho šteniatka, ale odporúča adoptovanie si psíka z útulku.

výkup kníh online

O autorke a vydavateľstve

Knižka nie je prekladovou literatúrou, ale napísala ju mladá a talentovaná slečna Michaela Kalamárová, ktorá si ju sama aj ilustrovala. Príbeh vznikol v spolupráci s Miškinou maminou – pedagogičkou s dlhoročnými skúsenosťami s prácou s deťmi. Príbeh Ebíka a Edka vydalo vydavateľstvo Femcode, ktoré viacerí z vás môžu poznať aj pod značkou Úlomky ženy.

Záver

Knižka pre deti Ebík a Edko je určená nielen pre deti. Jej jedinečnosť spočíva v citlivom, no zároveň poučnom a zaujímavom príbehu, z ktorého si veľa odnesie ako detský čitateľ, tak aj dospelák. Ak sa vaše dieťa dožaduje psíka, kúpte mu, prosím, najprv túto knižku. Lepšie tak spozná „psí svet“, potreby psíka a pochopí, že aj chlpáč je živý tvor, ktorý potrebuje lásku a každodennú starostlivosť, ktorá ak mu je odopretá, utrpí tým jeho psie srdiečko.

Dedko Edko ukazuje Ebíkovi svoje poklady.

Pre koho áno

  • Pre deti od troch rokov
  • Ako prvé čítanie pre čerstvého školáka
  • Ak sa vaše deti neustále dožadujú psíka
  • Ak zvažujete kúpu psíka a chcete svoje dieťa pripraviť na to, čo ho čaká

Plusy

  • Pekné ilustrácie
  • Vhodná veľkosť písma pre detského čitateľa
  • Autorka si knihu sama ilustrovala
  • Jedinečný citlivý príbeh
  • Z knižky vyplýva nejedno ponaučenie
  • Dej neustále napreduje a nedáva detskému čitateľovi priestor na to, aby sa nudil
  • Knižka deti preskúša ich pozornosť
  • Naučí deti, čo všetko si psík vyžaduje a že starostlivosť o neho nie je hračka
  • Predaj knižky podporuje psíkov v útulkoch
  • Knižka je vhodná ako darček

Kde kúpite knihu Ebik a Edko

bux logo
vydavetelstvo ulomky zeny

Aktualizované: 30. 10. 2023

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies