Hledání Phoebe – Gavin Extence – recenzia

Jack Shakespearow/17. októbra 2024/Young Adult/5 min. čítania
Hledání Phoebe, Gavin Extence - recenzia

Hledání Phoebe, Gavin Extence - recenzia

Knižná recenzia: Hledání Phoebe

Autor: Gavin Extence

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Host
  • Rok vydania: 2024
  • Pôvodný názov: Finding Phoebe
  • Počet strán: 336
  • ISBN: 9788027520398

Knihu nájdete v eshope:

O dievčati balansujúcom na hranici autistického spektra a sveta, ktorý na inakosť nie je vždy pripravený…

Young adult literatúra sa dnes stáva prameňom, z ktorého môžu bezpochyby čerpať i dospelí. Často sa totiž dotýka citlivých, tabuizovaných alebo málo spracovávaných tém, ktoré sú však dôležité a pozornosť si rozhodne zaslúžia. Jedným z príkladov je aj titul Hledání Phoebe, ktorý svojou citlivosťou ukazuje, aké ľahké je stratiť sa v dnešnom svete, ak máte na veci iný pohľad.

Obsah

Phoebe je dospievajúce dievča, ktoré má jednu priateľku Bethany, otca a babičku žijúcu vo vzdialenom kúte sveta. A aby sme nezabudli na to najdôležitejšie – Phoebe je na spektre, takže slovo autizmus je viac ako blízke nielen jej, ale predovšetkým ľuďom, ktorí sa pohybujú v jej okolí. Chodí do bežnej školy, miluje fantasy príbehy a túži sa stať spisovateľkou. Je na tom niečo zvláštne? Možno i áno… Hlavne ak celý vonkajší svet vnímate úplne inak ako drvivá väčšina spoločnosti.

...

Recenzia

Práve momenty, v ktorých Phoebe precitá a stráca sa v labyrinte všedných udalostí, pocitov a skúseností, sú nosným pilierom celej knihy. Spôsob, akým ona vníma všetko navôkol, je diametrálne odlišný od pohľadu zvyšku sveta. Čitateľ tak dostáva vierohodný obraz o tom, ako náš svet vníma osoba, ktorá je na autistickom spektre. Nejde pritom o obrazy, ktoré má spoločnosť s autizmom úzko späté, práve naopak – autor (v reálnom živote otec dcéry s autizmom) vsádza na kontrast „normálneho a auti“ sveta v momentoch, kedy by to čitateľ najmenej čakal. Postava Phoebe je tak pre svoje publikum nositeľom poznania a otvára i také dvere, ktoré doposiaľ mala spoločnosť zavreté, pretože ich za ňu nemal kto otvoriť.

Čo sa týka deja ako takého, nemožno povedať, že by bol nadmerne dynamický, no v tomto prípade nejde o negatívum. Phoebe prežíva svoj študentský život, rozhoduje sa ohľadom svojej kariéry a po svojom boku má kamarátku Bethany, ktorá sa dostane do nepriaznivej životnej situácie. Aj táto postava, hoci sa zdá byť len vedľajšou, prináša knihe ďalší rozmer. Poukazuje na mocné pazúry domáceho prostredia, na toxické a striktné pravidlá, ktoré mladému človeku nariaďujú jeho rodičia nevediac, ako veľmi mu môžu škodiť.

Čerešničkou na torte, ktorá celý príbeh šperkuje do krásneho výsledného celku, je formálna rovina knihy. Phoebe si svoje zážitky totiž spisuje pomerne originálnym spôsobom – ide o list, ktorého adresátom je jej nebohá mama. Zdôverí sa jej teda so všetkým, čo pred svetom skrýva a knihe tento nápad dodáva ešte väčšiu hĺbku.

„Napsala jsem to pro Tebe, mami, protože jsi na začátku byla jediný člověk, u kterého jsem si dokázala představit, že bych se mu mohla svěřit. Ale nevím, jestli to stále ještě platí. V budoucnu bych se mohla zeptat taťky, jestli si nechce kousek přečíst, nebo Bethany, když jí to nebude vadit.“Gavin Extence
výkup kníh online

Pre koho odporúčame:

  • pre dospievajúcich aj dospelých
  • pre každého, koho zaujíma téma autizmu
  • ak sa cítite iný – možno vám príbeh dodá odvahu začať pátrať, prečo je tomu tak
  • ak hľadáte netradičný a ľahko sa čítajúci román

Plusy:

  • jednoduchý, no zaujímavý príbeh, ktorý sa ľahko číta
  • citlivé a autentické zobrazenie pocitov a vnútorného sveta
  • dokonale popisuje prežívanie osoby, ktorá je na spektre
  • príbeh zobrazuje inakosť vo viacerých rovinách
  • vedľajšia postava Bethany je taktiež nositeľom dôležitých prvkov, ktoré príbehu dodávajú hĺbku

Mínusy:

  • žiadne sme nenašli

Záver

Hledání Phoebe je citlivé, milé, úsmevné a ľahučké dielo pre mladšie aj staršie ročníky. Opäť ide zástupcu YA literatúry, ktorým by nemali pohŕdať ani dospeláci. Rozoberá viacero problematických motívov, venuje sa témam, ktorým sa venovať treba, a šíri osvetu o inakosti v mnohých jej rozmeroch a farbách. Odporúčame každému, kto si chce oddýchnuť, no zároveň chce z čítania aj niečo vyťažiť.

Knihu nájdete v eshope:

Odporúčané knihy

Hľadanie Adama - František Kozmon - cena

Hľadanie Adama

Tínedžer Adam dospieva v rodine zasvätenej fanatickému náboženstvu a zápasí s dvojakosťou svojej viery aj sexuálnej identity. Čitatelia sa vďaka nemu vydávajú na dojemnú cestu sebapoznania, priateľstva, prvej lásky, no aj prekážok a skrývania autentického ja pred rodinou. Kamil, televízny PR manažér, vedie celkom iný život. Plný pracovný a spoločenský kalendár mu naruší matka, ktorá sa mu náhle zjaví….čítať viac

martinus.skPrejsť do eshopu
Ester a jej zápisky o živote - Riad Sattouf - cena

Ester a jej zápisky o živote

Mať trinásť, štrnásť či pätnásť rokov vie byť náročné, a čo ešte len, keď chodíte do školy v bohatej štvrti a sami nie ste bohatí, keď sú chalani najprv najhorší na svete a potom zrazu nie (ale aj tak sú divní), keď máte dvoch bratov, keď svet ovládne pandémia, nosíte strojček, umrie vám škrečok, čakajú vás prijímačky na strednú, riešite párty, randenie, rodičov, spolužiakov a spolužiačky, celebrity a koniec….čítať viac

pantarhei.skPrejsť do eshopu
Čik - Wolfgang Herrndorf - cena

Čik

Je prvý deň letných prázdnin. Štrnásťročný Maik ostal doma sám. Mama je na protialkoholickom liečení a otec odišiel na „pracovnú“ cestu so svojou mladou milenkou. Zdá sa, že Maika čaká ďalšie nudné leto. O to viac, že nedostal pozvánku na narodeninovú párty svojej veľkej platonickej lásky Tatjany. Všetko sa zmení príchodom Čika, Maikovho zvláštneho spolužiaka s ruským pôvodom. Čik nie je….čítať viac

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies