Najkrajšie vianočné knihy pre deti
Skrátiť si čakanie na Vianoce je pre rodičov občas pekná výzva… Ak patríte medzi...
Knižná recenzia: Navarme si Japonsko
Autor: Denisa Ogino
Recenzent: Martina Melišková
Celkové hodnotenie:
Dodatočné informácie:
Knihu nájdete v eshope:
Keď sa povie japonská kuchyňa, v našich mysliach sa automaticky zjaví kopec ryže a čuchové bunky nám zachváti prenikavá vôňa surových rýb. No nie je na čase odbúrať predsudky či mýty? Aké sú japonské jedlá v skutočnosti?
To nám veľmi rada prezradí Denisa Ogino, Slovenka, ktorá strávila pár rokov v Japonsku a zoznámila sa nielen s japonskými zvykmi, ale i s ich rôznorodou a pestrou kuchyňou. Momentálne sú v slovenských rodinách japonské pokrmy veľkou raritou. Väčšinou slovenské gazdinky odrádzajú nové netradičné suroviny alebo cudzie prísady, s ktorými nemajú v kuchyni žiadne skúsenosti. Pomocou tejto knihy ale zistíte, že si japonská kuchyňa nevyžaduje nadmerné úsilie, dlhé hodiny za sporákom, ani hlbšie načretie do vašich peňaženiek.
V krátkom úvode sa čitateľ zoznámi s japonskými tradíciami pri stolovaní, spozná rozdiely medzi touto a napríklad i čínskou kuchyňou. Ako správne uchopiť paličky? Čo sa pri japonskom stole smie a čo je striktne zakázané? Okrem iného nám tiež autorka predstaví najdôležitejšie suroviny, ktoré majú pri príprave japonských jedál nesmierny význam. Aké sú najčastejšie ochucovadlá? Čo je mirin, shoyu, tsuyu, chikuwa či togarashi?
Paličky na jedenie sú zväčša drevené – v reštauráciách sú jednorazové, v domácnostiach ich majú lakované, aby sa dobre umývali. V minulosti ich vyrábali aj zo slonovinovej kosti. Ak sa dostanete k stolu s Japoncami, mali by ste vedieť, že pri jedení paličkami platí prísna etiketa. Stačí len nepatrné gesto a dokážete svojich spolustolovníkov uraziť.Denisa Ogino
Recepty sú tu zoradené podľa náročnosti. V prvej kapitole nájdete také, pri ktorých budete potrebovať len pár surovín a ich príprava vám zaberie len niekoľko desiatok minút. V poslednej kapitole na vás zasa čakajú o čosi náročnejšie recepty, no i tie si vďaka pár tipom môžete prispôsobiť a zjednodušiť. Mnoho receptov tu má totiž i jednoduchší variant.
Čo sa týka surovín, drvivú väčšinu z nich nájdete aj v bežných hypermarketoch, nemusíte teda prekutrávať špecializované obchody. Navyše, pár receptov si tu vyžaduje len suroviny, ktoré máte bežne aj vo svojej kuchyni. Ak sa teda rozhodnete z tejto kuchárky niečo uvariť, nemusíte hneď pobežať do obchodu, úplne postačí, ak sa postavíte z pohovky ? .
Postup prípravy je tu opísaný veľmi jednoducho a zrozumiteľne, k čomu prispieva aj fakt, že jednotlivé kroky sú zoradené do niekoľkých bodov. Každý recept má aj obrázkovú predlohu, takže hneď ako sa pustíte do varenia, máte pred očami výsledné „dielo”. Na fotografiách si dal ich autor nesmierne záležať, sú ostré, farbisté a pokrmy na nich sú naservírované tak, aby vo vás okamžite vzbudili hlad.
Aké jedlá môžete vďaka tejto kuchárke vyčarovať? Polievky, predjedlá i dezerty, na svoje si prídu milovníci mäsa aj vegetariáni… Nezáleží na tom, či máte chuť na sladké alebo slané, zástupcov oboch chutí tu bez problémov nájdete. Veľkým plusom je i to, že pred každým receptom nájdete aj stručný popis, v ktorom sa dozviete zaujímavosť o konkrétnom pokrme, nejaké tie tipy a odporúčania pri príprave či servírovaní.
Biele víno a saké robia toto jedlo zvláštnym. Budeme pracovať s hovädzím mäsom nakrájaným natenko, odporúčam použiť časť stehna, ale môžeme siahnuť aj po kuracom alebo bravčovom mäse, vnútornostiach či zelenine.Denisa Ogino
Aktualizované: 7. 11. 2023
Skrátiť si čakanie na Vianoce je pre rodičov občas pekná výzva… Ak patríte medzi...
Moja prvá iskra predstavuje knižku, ktorú môžu čítať chlapci aj dievčatá, deti, dospievajúci i...
Či už ste prečítali sériu Milesov klub, alebo nie, táto kniha rozhodne nebude krokom...
Šikana má mnoho podôb a stretu s ňou sa dnes často nevyhnú už ani...
Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?
Viac o cookies