Navarme si Japonsko

Jack Shakespearow/12. júla 2021/Knižné recenzie/5 min. čítania
Navarme si Japonsko recenzia

Recenzia na knihu - Navarme si Japonsko, Denisa Ogino

Knižná recenzia: Navarme si Japonsko

Autor: Denisa Ogino

Recenzent: Martina Melišková

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Evitapress
  • Recenzent knihu čítal: 00hod 40min
  • Počet strán: 200

Knihu nájdete v eshope:

Keď sa povie japonská kuchyňa, v našich mysliach sa automaticky zjaví kopec ryže a čuchové bunky nám zachváti prenikavá vôňa surových rýb. No nie je na čase odbúrať predsudky či mýty? Aké sú japonské jedlá v skutočnosti?

To nám veľmi rada prezradí Denisa Ogino, Slovenka, ktorá strávila pár rokov v Japonsku a zoznámila sa nielen s japonskými zvykmi, ale i s ich rôznorodou a pestrou kuchyňou. Momentálne sú v slovenských rodinách japonské pokrmy veľkou raritou. Väčšinou slovenské gazdinky odrádzajú nové netradičné suroviny alebo cudzie prísady, s ktorými nemajú v kuchyni žiadne skúsenosti. Pomocou tejto knihy ale zistíte, že si japonská kuchyňa nevyžaduje nadmerné úsilie, dlhé hodiny za sporákom, ani hlbšie načretie do vašich peňaženiek.

V krátkom úvode sa čitateľ zoznámi s japonskými tradíciami pri stolovaní, spozná rozdiely medzi touto a napríklad i čínskou kuchyňou. Ako správne uchopiť paličky? Čo sa pri japonskom stole smie a čo je striktne zakázané? Okrem iného nám tiež autorka predstaví najdôležitejšie suroviny, ktoré majú pri príprave japonských jedál nesmierny význam. Aké sú najčastejšie ochucovadlá? Čo je mirin, shoyu, tsuyu, chikuwa či togarashi?

Paličky na jedenie sú zväčša drevené – v reštauráciách sú jednorazové, v domácnostiach ich majú lakované, aby sa dobre umývali. V minulosti ich vyrábali aj zo slonovinovej kosti. Ak sa dostanete k stolu s Japoncami, mali by ste vedieť, že pri jedení paličkami platí prísna etiketa. Stačí len nepatrné gesto a dokážete svojich spolustolovníkov uraziť.Denisa Ogino

Recepty sú tu zoradené podľa náročnosti. V prvej kapitole nájdete také, pri ktorých budete potrebovať len pár surovín a ich príprava vám zaberie len niekoľko desiatok minút. V poslednej kapitole na vás zasa čakajú o čosi náročnejšie recepty, no i tie si vďaka pár tipom môžete prispôsobiť a zjednodušiť. Mnoho receptov tu má totiž i jednoduchší variant.

Čo sa týka surovín, drvivú väčšinu z nich nájdete aj v bežných hypermarketoch, nemusíte teda prekutrávať špecializované obchody. Navyše, pár receptov si tu vyžaduje len suroviny, ktoré máte bežne aj vo svojej kuchyni. Ak sa teda rozhodnete z tejto kuchárky niečo uvariť, nemusíte hneď pobežať do obchodu, úplne postačí, ak sa postavíte z pohovky ? .

Postup prípravy je tu opísaný veľmi jednoducho a zrozumiteľne, k čomu prispieva aj fakt, že jednotlivé kroky sú zoradené do niekoľkých bodov. Každý recept má aj obrázkovú predlohu, takže hneď ako sa pustíte do varenia, máte pred očami výsledné „dielo”. Na fotografiách si dal ich autor nesmierne záležať, sú ostré, farbisté a pokrmy na nich sú naservírované tak, aby vo vás okamžite vzbudili hlad.

Aké jedlá môžete vďaka tejto kuchárke vyčarovať? Polievky, predjedlá i dezerty, na svoje si prídu milovníci mäsa aj vegetariáni… Nezáleží na tom, či máte chuť na sladké alebo slané, zástupcov oboch chutí tu bez problémov nájdete. Veľkým plusom je i to, že pred každým receptom nájdete aj stručný popis, v ktorom sa dozviete zaujímavosť o konkrétnom pokrme, nejaké tie tipy a odporúčania pri príprave či servírovaní.

Denisa Ogino autor

Denisa Ogino autor

Biele víno a saké robia toto jedlo zvláštnym. Budeme pracovať s hovädzím mäsom nakrájaným natenko, odporúčam použiť časť stehna, ale môžeme siahnuť aj po kuracom alebo bravčovom mäse, vnútornostiach či zelenine.Denisa Ogino

Chcete trochu osviežiť svoju kuchyňu a uvariť niečo nové – niečo, čo bude chutné, zdravé a bude hýriť takými vôňami, na aké nie ste doposiaľ zvyknutí? Nebaví vás donekonečna postávať pri sporáku, varíte dokola tie isté jedlá? Ak ste na tieto otázky aspoň raz odpovedali ,Áno‘, je tu veľká pravdepodobnosť, že si tuto útlu, no pestrú kuchárku zamilujete. Navarte si Japonsko a zistite, že japonské jedlá nie sú len o surových rybách. Je na čase, aby sme uvideli realitu a predstali veriť mylným poverám.

Plusy a charakteristické črty

  • recepty zoradené podľa náročnosti
  • pestré fotografie
  • množstvo tipov a rád ako si varenie ešte viac zjednodušiť

Pre koho áno

  • pre milovníkov japonskej kuchyne
  • pre všetkých, ktorí občas navariť niečo nové a nenáročné

Pre koho nie

  • ak očakávate, že drvivú väčšinu jedál uvaríte zo surovín, ktoré sú „typicky slovenské”
  • ak nemáte chuť na niečo nové a cudzokrajné

Kde kúpite knihu Navarme si Japonsko

Pridať komentár