Nízkokalorické cestoviny s tekvicou a šalviou

Tomáš Lukáč/30. novembra 2022/Recepty
zdravý vegánsky recept - Zero cestoviny s tekvicou a šalviou

Tekvica alebo cuketa spolu s čerstvou šalviou je skvelá kombinácia, ktorá vynikne v rôznych jedlách. Odporúčam vyskúšať napríklad rizoto tekvicovou a šalviou, krémovú cuketou polievku s vyprážanými lístkami šalvie. Ale môj najobľúbenejší recept je tento. Cestoviny s tekvicou a šalviou, v ktorom vo vedľajšej úlohe vystupujú aj kešu oriešky, tekvicové semienka a grilovacie korenie na zeleninu Sonnetor, ktoré tomuto jedlu dodáva jedinečnú chuť.

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Počet porcií: 2

Ingrediencie

  • Tekvica : 800 g
  • Menšia žltá cuketa : 250 g
  • Menšie cibule: 2ks
  • Kešu oriešky: 100 g
  • Tekvicové semienka: 80 g
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Korenie na grilovanú zeleninu Sonnetor
  • Čerstvé lístky šalvie
  • Parmezán/chedar: 100 g
  • Zero noodles
bezkalorické rezance s tekvicou a šalviou

V recepte sme použili  tieto produkty

Postup

1.Na olivovom oleji restujeme cibuľku a zatiaľ si očistíme a pokrájame klasickú bielu tekvicu na rezance. Druhov a odrôd tekvíc je veľa, no pre tento recept sa viac hodí tekvica, ktorá sa nazýva tiež špargľová alebo „tekvica na varenie“, ktorá sa textúrou a chuťou podobá cukete.

Za vyskúšanie určite stojí aj variant tohto jedla so špagetovou tekvicou. Tá je známa tým, že vďaka štruktúre dužiny sa dá po uvarení  rozdeliť na dlhé vlákna – „špagety“ a používa sa v receptoch ako náhrada cestovín.

2.Tekvicu dusíme na slabom ohni cca 10 minút. Posolíme, pridáme na kocky nakrájanú žltú cuketu, čierne mleté korenie, čerstvé lístky šalvie nakrájané nadrobno a grilovacie korenie na zeleninu Sonnentor a varíme ďalších 10 minút.

Korenie sonnentor
Grilovacie korenie na zeleninu Holy Veggie obsahuje okrem iného aj riasu Nori 3% či zmes kvetov, ružovú nevädzu 6,4% a nechtík 5,4%.  Riasu Nori asi poznáte skôr ako „obal“, do ktorého sa balí sushi, ale má aj iné všestranné využitie v gastronómii a tomuto koreniu dodáva špecifickú nezamiteľnú chuť.

3.Chrumkavý efekt a množstvo zdravých tukov a bielkovín dodáme jedlu pridaním nadrobno nakrájaných kešu orieškov a tekvicových semienok. Spolu dusíme ešte 5 minút a omáčka je hotová.

4. Samozrejme, k omáčke môžete zvoliť svoje obľúbené cestoviny, ja som v tomto recepte  použil BIO Zero Noodles – nízkokalorické cestoviny, ktoré sú vyrobené z konjakovej múky, sú bezlepkové a vhodné aj pre vegánov. Ich príprava je jednoduchá. Opláchnite ich pod teplou vodou a varte 3 minúty.

5. Príprava tohto jedla vám nezaberie viac ako 25 minút. Je to zdravé ľahké sezónne jedlo, ktoré určite stojí za to vyskúšať.  Posypte nastrúhaným chedarom alebo parmezánom a môžete servírovať. Dobrú chuť!

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies