Volám sa Anna – Lizzy Barber – recenzia

Jack Shakespearow/19. februára 2023/Detektívky a trilery/5 min. čítania
Volám sa Anna – Lizzy Barber – recenzia

Volám sa Anna, Lizzy Barber – knižná recenzia

Knižná recenzia: Volám sa Anna

Autorka: Lizzy Barber

Celkové hodnotenie:

Dodatočné informácie:

  • Vydavateľstvo: Lindeni
  • Recenzent knihu čítal: 4 hodiny
  • Počet strán: 320
  • Rok vydania: 2020
  • ISBN: 9788056615201
  • Originálny názov: My Name is Anna

Dá sa láska postaviť na klamstve?

Keď Anna potajomky za chrbtom svojej prísnej a pobožnej matky navštívi v Amerike zábavný park, má pocit, že v ňom už niekedy bola. Sama však vie, že také niečo by sa nikdy nemohlo stať. Lenže jej zdanlivo iracionálny pocit silnie a k jeho potlačeniu vonkoncom nepomáhajú ani informácie, ktoré sa postupne dozvedá.

Obsah

O stovky kilometrov ďalej sa nachádza rodina Archerovcov, ktorá je verejnosti veľmi dobre známa – pred rokmi ktosi uniesol ich prvorodenú dcéru a oni sa stále nevzdali myšlienky, že ju raz nájdu. No čas plynie, medializácia nie je taká intenzívna, stopy nikam nevedú a navyše už nemajú dostatok finančných prostriedkov. Rosie, mladšia sestra zmiznutej Emily, však vie, že tu nejde len o nájdenie nezvestnej dcéry a sestry, ale o záchranu celej rodiny, ktorá je touto udalosťou poznačená. Rozhodne sa teda pátrať na vlastnú päsť, no sama nemá tušenia, s akým nebezpečenstvom sa zahráva.

„A je to tu. Moja sestra Emily zmizla, keď som bola malá. Vzali ju z kolotoča v americkom zábavnom parku a nikdy viac ju nikto nevidel ani o nej nepočul. Hovoríme ,zmizla´, akoby to skutočne niečo znamenalo. Akoby jeden deň žila, bola ľudská bytosť a druhý deň – paf! – vyparila sa do vzduchu ako v sci-fi filme.“Lizzy Barber
...

Prvým faktom, na ktorý sa musí čitateľ pripraviť, je, že tu nepôjde o poriadne a dychberúce napätie, na aké je zvyknuté napríklad zo severských trilerov. Po prečítaní anotácie nie je ťažké spojiť si dve a dve dokopy a pochopiť, že Anna je v skutočnosti tým zmiznutým dievčaťom, po ktorom rodina Archerovcov pátra. Kapitoly sa na striedačku zameriavajú na rozprávanie dvoch sestier – Anny a Rosie. Jedna z nich opisuje realitu z pozície dieťaťa, ktoré vyrastá s prísnou matkou a bezhranične jej dôveruje, druhá zasa vníma bezradnosť svojich rodičov, ktorí ani po rokoch neboli v hľadaní úspešní. Jediným (no stále postačujúcim) tajomstvom v knihe je to, ako k únosu došlo a čo človeka, ktorý Emily uniesol, k tomu viedlo.

Hoci čitateľ prichádza o možnosť pátrať po zmiznutom dievčati spolu s hlavnými postavami, knihe to na atraktivite neuberá. Rozprávanie dvoch mladých dievčat je pomerne pútavé a neobsahuje žiadne pasáže, v ktorých by sa nič nedialo. Pomalším, i keď dostačujúcim tempom dej neustále napreduje a vrcholí v poslednej štvrtine, kedy sa veci, ktoré boli predtým zahmlené, začnú pomaly rozpletať.

Kniha sa číta takpovediac sama. Čitateľa určite prekvapí, ako rýchlo sa dopracoval k prvej stovke prečítaných strán a aj potom sa to bude odsýpať rovnakým tempom. Príbeh je písaný jednoducho, no nie amatérsky, a rozoberá témy, ktoré prilákajú každého milovníka trilerov a psychologických drám – únos a náboženský fanatizmus. K rýchlemu čítaniu dozaista prispievajú aj pomerne krátke kapitoly.

Záver

Volám sa Anna je síce jednoduchý román po mnohých smeroch, no stále dokáže čitateľa prekvapiť. Ide o plynulé nenáročné čítanie, v ktorom napätie postupne a potichučky graduje, až sa každý nečakanou rýchlosťou dopracuje k záveru, ktorý určite nesklame. Kto veľa nečaká, veľa dostane – presne toto heslo by sa malo aplikovať pri čítaní tejto knihy. Odporúčame každému, kto má chuť začítať sa do oddychovky so štipkou napätie a čitateľsky atraktívnou témou.

Pre koho odporúčame:

Plusy

  • kniha sa číta nesmierne rýchlo
  • žiadne pasáže, ktoré by dej spomaľovali

Mínusy

  • nejde o nervy drásajúci triler
  • napätie je prítomné, no veľmi jemné
  • podstata príbehu je vyzradená už na začiatku (chýba moment, kedy by čitateľ pátral spolu s postavami v knihe)
výkup kníh online

Informácie o knihe

  • Postavy:
    • Anna Montgomerová
    • Rosie a Emily Archerové
    • William, otec Pavol
  • Prostredie: Anglicko, USA
  • Témy: únos, náboženská sekta, detstvo, pátranie

Knihu Volám sa Anna od autorky Lizzy Barber môžete zakúpiť vo forme

Autorka

Lizzy Barber doposiaľ nemala s písaním veľa skúseností – venovala sa prevažne herectvu, filmovému vývoju a marketingu v reštauračnom biznise. Jej debutový román Volám sa Anna vyhral v súťaži Daily Mail v kategórii najlepší krimi román. Lizzy vyštudovala angličtinu na Corpus Christ College na Univerzite v Camgridgi a v súčasnosti žije s manželom Georgeom v Londýne, kde okrem iného pracuje aj na ďalšej knihe.

Lizzy Barber autorka

Lizzy Barber autorka

Odporúčané knihy

Volám sa Anna – Lizzy Barber – cena

Volám sa Anna

Annu učili, že cnostný život je cesta k Bohu. Na svoje osemnáste narodeniny sa však vzbúri proti maminým pravidlám a navštívi najväčší floridský zábavný park. Nikdy nemala dovolené tam ísť, tak prečo, keď tam príde, sa jej všetko zdá známe? Súvisí to so záhadným listom, ktorý dostane v ten istý deň? Rosie vyrastala v tieni nezvestnej sestry, ktorú si ledva pamätá, jej rodina je zničená bezvýsledným pátraním po stratenom dieťati. Rosie sa rozhodne….čítať viac

martinus.skPozrieť cenu
LED lampa na čítanie VARTA LED Book Light cena

LED lampa na čítanie s klipom

Často (ako správny knihomoľ) čítate v noci? Pozrite si tú najlepšiu lampu na čítanie. Má klip, ktorým ju pripevníte na knihu, a svetlo nebude rušiť žiadneho spáča vo vašom okolí….čítať viac

svet-svietidiel.skPozrieť cenu

Aktualizované: 27. 10. 2023

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je majster slova. Písanie mu dáva krídla. Na krídlach fantázie objavuje nepoznané, z vtáčej perspektívy sa díva na svet a opisuje jeho rozmanité farby, ľudí, veci a vecičky tohto sveta. Keďže jeho posledná zbierka básní Hladný ako spisovateľ sa veľmi nepredáva, privyrába si u nás písaním recenzií a blogov. A to mu ide naozaj bravúrne.

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies