Najlepšie psychologické trilery – ktoré knihy musíte prečítať?

Jack Shakespearow/22. septembra 2024/Detektívky a trilery/10 min. čítania

Psychotriler je nesmierne obľúbený žáner, no rovnako je pomerne náročné nájsť pútavý a zaujímavý kúsok. Výber čitateľovi sťažuje aj samotný fakt, že vydavatelia a kníhkupectvá označia ako psychologický triler aj „bežnú“ kriminálku s mrazivejšou a prekvapivou zápletkou. My tak rozhodne robiť nebudeme – vybrali sme pre vás niekoľko psychotrilerov, ktoré vás prekvapia, pohltia a nepustia do poslednej strany!

Barbara Abel – Slepá nenávisť

Barbara Abel – Slepá nenávisť - knižná recenzia

O Slepej nenávisti od Barbary Abel sa veľa nehovorí, čo je nesmierna škoda. Rozhodne by si totiž zaslúžila rovnakú pozornosť, ako iné, verejnosti známejšie knihy, ktoré tu dnes spomenieme. Dej sa odohráva vo Francúzsku a v centre pozornosti sú dva mladé manželské páry, ktorým sa synovia narodili len tri mesiace po sebe a navyše bývajú v jednom veľkom dvojdome. Kniha spočiatku pôsobí, akoby čitateľovi išla sprostredkovať idylické priateľstvo, no všetko sa zmení, ak jeden pár tragicky príde o svojho syna.

Od toho momentu je skutočne ťažké povedať, ktorá z postáv má viac za ušami a kto má aké nebezpečné plány. Alebo je to inak? Na to už musíte prísť sami… Ak milujete psychologické trilery, Slepú nenávisť v kníhkupectve nemôžete obísť.

Prečítajte si celú recenziu na  knihu: Slepá nenávisť od Barbary Abel

Odporúčame:

  • pre mužov aj pre ženy
  • pre všetky vekové kategórie
  • ak sa vám páčili knihy ako Niekedy klamem, Verity či Tichá pacientka
  • ak obľubujete psychologické trilery, v ktorých do poslednej chvíle neviete, kto má čo za lubom

Alice Feeney – Niekedy klamem a Kámen, nůžky, papír

Alice Feeney – Niekedy klamem

Alice Feeney u nás taktiež nepatrí k tým najznámejším autorom. No ak obľubujete postavy, pri ktorých nemožno odhadnúť, čo od nich čakať, jednoznačne by ste túto autorku poznať mali.

Prvá kniha, ktorú od nej odporúčame všetkými desiatimi, nesie názov Niekedy klamem. Hoci sa spočiatku môže trochu ťažkopádnejšie čítať, určite sa nenechajte odradiť. Hlavnou postavou je tu Amber – mladá žena, ktorá z nemocničnej postele síce vníma, čo sa deje vôkol nej, no nie je v stave, aby na to mohla reagovať. Je si však istá, že za jej nehodu môže jej manžel.

Dej sa prelína v troch rovinách – prítomnosť, minulosť z obdobia pred nehody a denníkové zápisky, ktoré boli napísané počas Amberinho detstva. Postupom času tak čitateľ spoznáva všetky dôležité okolnosti, vytvára si na každú situáciu vlastný názor, aby na úplnom konci zistil, že sa nechal poriadne vodiť za nos. Ak milujete prekvapenia a nepredvídateľné zápletky, Niekedy klamem vám ukáže, ako ľahko sa necháte oklamať. 🙂

Prečítajte si celú recenziu na  knihu: Niekedy klamem od Alice Feeney

Odporúčame:

  • pre mužov aj pre ženy
  • pre milovníkov psychologického trileru
  • pre trpezlivejších čitateľov, ktorí si na to najlepšie vedia počkať až do konca
Alice Feeney – Kámen, nůžky, papír - recenzia

Druhou knihou, ktorú od Alice Feeney určite nevynechajte, je Kámen, nůžky, papír. Momentálne ju nájdete len v českom preklade, no pripravuje sa aj slovenská verzia. Nedočkavcom však odporúčame neotáľať a prečítať si ju v češtine. V centre pozornosti sú dvaja manželia – Amélia a Adam, ktorý od narodenia trpí tvárovou slepotou – nepamätá si žiadnu tvár, dokonca ani tú svojej manželky.

Keď ich vzťah prechádza krízou, vyberú sa v zime na predĺžený víkend do Škótska. Nehostinné prostredie, ktoré ich tam čaká, však preskúša nielen ich vzťah, ale aj psychické limity. Pomaly zisťujú, že sa ktosi zakráda okolo sídla, v ktorom dočasne prebývajú, a zdá sa, že mu ide len o to, aby sa víkend skončil tragicky. A okrem toho – jeden z nich nie je úprimný a počas celého vzťahu ani nikdy nebol. Šokujúci zvrat na konci uspokojí každého knihomoľa. 🙂

Colleen Hoover – Verity

Colleen Hoover – Verity

Colleen Hoover vstúpila na knižný trh ako autorka romantických drám, no mali by ste vedieť, že vo svojom portfóliu má aj celkom chytľavý psychologický triler. Hlavnou postavou je tu mladá spisovateľka Lowen, ktorá dostane ponuku pokračovať v knižnej sérii slávnej Verity Crawdfordovej. Tá je totiž po ťažkej autonehode pripútaná na lôžko a stará sa o ňu jej manžel Jeremy. Hoci sa Lowen najprv tejto ponuky zľakne, nakoniec sa ocitne v ich dome, v ktorom ju okamžite prejde prvotný entuziasmus.

Lowen tu totiž objaví Veritinu nepublikovanú autobiografiu a čoraz častejšie prichádza na to, že sa v ich dome dejú čudné veci. Zapletá sa tak do príbehu, z ktorého nemožno ujsť, pretože tentokrát sa neodohráva na stránkach kníh, ale v realite.

Verity je nesmierne čtivá a chytľavá kniha, ktorou bezpochyby prelomíte aj čitateľskú krízu. Dej má spád už od úplného začiatku a miestami vás dokáže poriadne zaskočiť. Ide o napínavú knižnú jednohubku, ktorú by žiaden milovník psychotrilerov nemal prehliadnuť. 🙂

Prečítajte si celú recenziu na  knihu: Verity od Colleen Hoover

Odporúčame:

  • pre čitateľov, ktorí majú pocit, že ich už dlho žiadna kniha nenadchla
  • ak milujete prekvapivé zvraty
  • aj pre čitateľov, ktorí nie sú skalnými fanúšikmi Colleen Hooverovej

Freida McFadden – séria Pomocníčka a Anatómia lží

Freida McFadden – séria Pomocníčka

O Pomocníčke ste už určite počuli – ako inak, Freida McFadden je známa nielen u nás, ale teší sa čitateľskej obľube aj vo svete. Millie, ktorá bojuje s finančnými problémami a nevyjasnenou minulosťou, sa ocitá vo veľkolepom dome Winchesterovcov, kde začína pracovať ako pomocníčka v domácnosti. Pridelia jej zatuchnutú podkrovnú izbu a ona tak potajomky sleduje dianie v rodine, ktorá pôsobí prinajmenšom zvláštne.

Neskôr tiež zisťuje, že Nina Winchesterová máva výbuchy hnevu, je bývalou psychiatrickou pacientkou a správa sa, akoby chcela Millie z domu vyštvať. V momente, keď sa Millie zakuká do jej manžela Jeremyho, má zarobené na poriadny problém. A nie, nejde tu len o zakázaný ľúbostný trojuholník, tentokrát pôjde doslova o holý život, no čitateľ až do úplného konca nevie, kto je tu vlastne skutočnou obeťou.

Vynikajúcou správou je, že Pomocníčka je len prvou časťou série, takže ak vás príbeh chytí, môžete sa rovno vrhnúť na voľné pokračovania Tajomstvo pomocníčky a Pomocníčka ťa vidí.

Prečítajte si celú recenziu na  knihu: Pomocníčka od Freida McFadden

Odporúčame:

  • pre čitateľov, ktorí si práve prechádzajú čitateľskou krízou a hľadajú príbeh, ktorý ich pohltí
  • ak milujete príbehy s prvkami trileru, ktoré vás do úplného konca od seba nepustia
Freida McFadden – Anatómia lží

V prípade, že by ste mali chuť aj na ďalšiu knihu od Freidy McFadden, rozhodne odporúčame Anatómiu lží – prekvapí vás svojou originálnou zápletkou a postavami, ktoré skrývajú nejedno tajomstvo. Tricia a Ethan idú na obhliadku majestátneho sídla veriac, že tentokrát už konečne nájdu svoj domov. Ledva tam však stihnú prísť a zastihne ich snehová búrka, ktorá ich v cudzom dome doslova uväzní na niekoľko dní. Tricia zisťuje, že dom kedysi patril slávnej psychiatričke, ktorej zmiznutie je dodnes veľkou záhadou.

Keď objaví tajný kútik pani doktorky, v ktorom sú uložené nahrávky zo sedení s pacientmi, Tricia ich ani nedýchajúc počúva. Objaví na nich dôležité informácie, ktoré by záhadu okolo zmiznutia psychiatričky rozlúskli? Na to už musíte prísť sami, no jedno vám predsa len prezradíme… V príbehu je pár ľudí, ktorí majú nasadenú celkom vierohodnú masku…

B. A. Paris – Za zatvorenými dverami

B. A. Paris – Za zatvorenými dverami

Tento knižný kúsok sa od tých predošlých trochu líši – nejde tu totiž o zvrátenú a nepredvídateľnú hru v pravom zmysle slova. Zobrazuje domáce násilie v celom jeho spektre – od manipulácie chorým jedincom, aby obeť získala pocit bezpečia, až po dôsledky, ktoré na týranej osobe psychické násilie zanechá.

Hlavnou postavou je Grace, ktorá už roky žije pod nadvládou svojho manžela Jacka. Má pod kontrolou úplne všetko – to, s kým sa stýka, kde spáva, čo je… Okolie nič netuší, Jacka každý vníma ako charizmatického, milujúceho manžela a úspešného právnika. Na to, aby sa Grace vymanila spod jeho pazúrov, však potrebuje, aby niekto v jej blízkosti mal oči otvorené a nenechal sa obalamutiť Jackovou hrou. Urobí Jack nejakú chybu? Alebo si konečne ktosi všimne, že s Grace čosi nie je v poriadku?

Dej príbehu sa odohráva na obmedzenom priestore – buď ide o stretnutie s priateľmi, kedy Grace musí hrať Jackovu hru, alebo je väznená, len v spoločnosti svojich myšlienok. Okrem prerozprávania minulosti, v ktorej bol svet ešte ružový, sa únik z tejto reality pre samotnú Grace aj čitateľa pritrafí len málokedy. Táto špecifická črta knihy len zdôrazňuje stiesnenosť a dopad psychického týrania na jedinca. Každý okamih prežijete na vlastnej koži a precítite každú emóciu, ktorá lomcuje dušou hlavnej hrdinky. Do poslednej chvíle budete dúfať, aby dobro zvíťazilo nad zlom…

Alex Michaelides – Tichá pacientka

Alex Michaelides, Tichá pacientka - recenzia

Šokujúca, nepredvídateľná a nesmierne návyková – aj taká je Tichá pacientka. Ak ste o nej ešte nepočuli, stojí za to sa s touto knihou oboznámiť. Nájdetu tu príbeh slávnej maliarky Alice Berensonovej, ktorá jedného dňa bez akejkoľvek príčiny chladnokrvne zabila svojho manžela. Momentálne je umiestnená v psychiatrickom zariadení, pretože od okamihu tohto činu neprehovorila. Psychoterapeut Theo Faber je Alice a jej zločinom úplne fascinovaný a dáva si za úlohu, že príde na koreň celej veci. Čo sa v osudný deň stalo? Čo Alice k vražde motivovalo? A vlastne – nie je lepšie nič nevedieť? To už zistíme sami. 🙂

Tichá pacientka má možno trošku pomalší úvod, no stojí sa za to ponoriť sa do nej. Ide presne o ten typ knihy, na ktorý si spomeniete aj po rokoch a budete ju odporúčať všetkým svojim známym.

Knižných tipov nikdy nie je dosť! Prečítali ste zaujímavý psychotriler? Dajte nám o ňom vedieť v komentári!

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies