Sušený írsky mach – nová superpotravina alebo prchavý ošiaľ? Naša skúsenosť…

Jack Shakespearow/20. apríla 2025/Jedlo a nápoje/5 min. čítania
Sušený írsky mach - recenzia

Sušený írsky mach - recenzia

Produkt: Sušený írsky mach

Celkové hodnotenie:

Vlastnosti:

  • vegánsky produkt
  • sušená morská červená riasa Chondrus crispus
  • prírodný zdroj minerálov a vitamínov
  • využitie v kuchyni aj v kozmetike
  • obsah balenia (mach v sušenej forme): 100 g
  • obsah balenia machu v kapsulovej forme: 90 kapsúl
  • cena sušeného machu: 8,50 €
  • cena sušeného machu v kapsulovej forme: 10,50 €
gymbeam.skPozrieť cenu

Je írsky mach novou superpotravinou?

Ak ste v poslednej dobe zablúdili na Instagram či TikTok, je tu veľká šanca, že ste sa o existencii írskeho machu už dozvedeli. Influenceri jedia zvláštnu želatínovú hmotu, ktorá im veľmi nechutí, no predsa len sa premáhajú, pretože „pre krásu sa trpí.“ Čo je to írsky mach, má skutočne nejaké benefity pre ľudské telo a prečo možno ani nie je vhodné, aby ste ho konzumovali ako gél?

Čo je to írsky mach?

Írsky mach je druh červenej morskej riasy, ktorú možno nájsť na pobreží Atlantického oceánu, a to predovšetkým na írskych, kanadských a amerických pobrežiach. Najčastejšie sa predáva v sušenej forme, kedy vyzerá ako zhluk dlhých bielych vlákien, z ktorých sa šíri výrazná slaná aróma pripomínajúca silnú vôňu mora.

Popularitu získal írsky mach pre jeho sľubované pozitívne účinky na zdravie. Obsahuje prebiotiká, ktoré „kŕmia“ črevnú mikroflóru, a tiež i široké množstvo minerálov, ako sú vápnik, horčík, železo, jód, zinok a draslík. Rovnako dokáže hydratovať pokožku a vďaka antibakteriálnym účinkom priaznivo pôsobí aj na akné či ekzémy.

Do kuchyne sa írsky mach dostal ako prísada do smoothies, polievok a omáčok, kam sa pridáva ako zahusťovadlo. Tiež je skvelou alternatívou pre vegánov, ktorí môžu v rôznych pokrmoch (koláče, pudingy) nahradiť írskym machom želatínu. Ak sa radíte medzi vyberaných kulinárov a zvyknete v kuchyni experimentovať, potom írsky mach určite oceníte aj pri výrobe vegánskych náhrad syra.

irsky mach cena

Sušený írsky mach

Sušený írsky morský mach je druh červenej riasy (Chondrus crispus), ktorá rastie na skalách pri pobreží oceánov. Má unikátne vlastnosti, ktoré oceníte najmä pri príprave jedál. Po namočení a rozmixovaní vytvára gél…čítať viac

gymbeam.skPozrieť cenu
írsky mach kapsule cena

Írsky morský mach – kapsule

Írsky morský mach je extrakt z puchratky kučeravej (Chondrus crispus), ktorá patrí medzi morské červené riasy. Rastie na skalách pri pobreží oceánov. Môžete ho poznať aj pod označením vegánsky kolagén…čítať viac

gymbeam.skPozrieť cenu

Pre koho je írsky mach vhodný?

Zvažujete, že írsky mach zaradíte do svojho jedálnička v akejkoľvek forme? Potom vám ho odporúčame, ak sa radíte do niektorej z týchto skupín:

  • Ľudia s nedostatkom minerálov – írsky mach je skvelým prostriedkom na doplnenie minerálov.
  • Vášniví športovci – ľudia, ktorí vyvíjajú nadmernú fyzickú aktivitu, tiež ocenia zvýšené doplnenie minerálov.
  • Ľudia, ktorí potrebujú doplniť jód – ak vám lekár odporučil suplementovať jód, írsky mach môže byť skvelým spôsobom.
  • Vegáni a vegetariáni – ak sa v strave vyhýbate živočíšnym produktom, írsky mach môžete využiť ako rastlinné zahusťovadlo alebo želatínu.
Sušený írsky mach - skúsenosti
Sušený írsky mach - účinky

Kto by mal byť pri konzumácii írskeho machu opatrný?

  • Ľudia, ktorí majú problémy so štítnou žľazou – írsky mach nemusí byť vhodný pre ľudí, ktorí sú sledovaní u odborníka s problémami so štítnou žľazou. Dôvodom je vysoký obsah jódu.
  • Ak užívate lieky na riedenie krvi – írsky mach obsahuje látky, ktoré prirodzene riedia krv. Pre zdravého človeka, ktorý žiadne lieky na riedenie krvi neužíva, to však nepredstavuje žiadne riziko.

Ako vytvoriť gél z írskeho machu?

Legendárny gél z írskeho machu, ktorý doslova obletel internet, si môžete urobiť nasledovne:

  • Mach v sušenej forme ponorte do prefiltrovanej vody tak, aby v ňom plával a mal možnosť celý nasiaknuť. Ideálne je, ak použijete väčšiu misku, do ktorej vložíte menšiu hrsť machu.
  • Írsky mach nechajte namáčať aspoň 12 hodín, ideálom je 24 hodín. Za ten čas mach napučí, jeho povrch bude slizký a farba sa zmení na priehľadnú.
  • Počas namáčania je vhodné vymeniť vodu aspoň dvakrát. Ak môžete, vždy vodu prefiltrujte vo filtračnej kanvici. Vhodnou alternatívou je aj balená dojčenská voda.
  • Napučaný mach následne vložte do mixéra a pridajte šálku prefiltrovanej vody. Takýmto spôsobom vznikne želatínová pasta.

Čo s pastou ďalej?

Jedna alebo dve lyžice budú stačiť na zahustenie polievky, kaše alebo smoothie. Často však môžete vidieť, že ho ľudia konzumujú po lyžičkách „v čistej“ forme. Tento spôsob, hoci je dnes virálny, nie je práve najideálnejší. Prečo?

  • Prvým dôvodom je jeho nevábivá chuť a nie práve najlahodnejšia textúra. Pasta z írskeho machu chutí, akoby ste jedli želatínu z koncentrovanej morskej vody – neviete sa rozhodnúť, či vám viac prekáža zápach alebo kombinácia horko-slaných tónov.
  • Druhým dôvodom, prečo nekonzumovať len samotnú pastu, je jej ťažšia stráviteľnosť. Ak ho zjete na jedno posedenie viac alebo máte citlivejšie trávenie, môžu vás zaskočiť nadmerná plynatosť či pocit ťažkého žalúdka.
  • A do tretice všetko dobré – ak írsky mach nie je s ničím skombinovaný, zhoršuje sa aj vstrebateľnosť vitamínov a minerálnych látok.

Írsky mach ako maska na pleť

Ak ste si už vytvorili gél a zistili ste, že ho nedokážete, prípadne nechcete skonzumovať, môžete ho využiť ako masku na pleť. Podporí hydratáciu, stiahne zápal a pokožku pekne vyhladí.

  • Na mastnú pleť môžete gél z morského machu zmiešať s kvapkou čajovníkového oleja.
  • Suchú pokožku zasa poteší pasta z gélu a kokosového oleja.
  • Pleť, ktorá nie je ani mastná, ani suchá, môžete ošetriť kombináciou gélu z morského machu a medu.

Ak doma nemáte žiadnu z prísad, môžete na pokožku naniesť aj čistý gél z írskeho machu. Po prvýkrát ju aplikujte na malú plochu na tvári a pozorujte reakciu pokožky. V prípade, že sa neobjaví začervenanie ani svrbenie, masku nechajte pôsobiť približne 20 minút, potom ju z pleti zmyte a následne ošetrite produktami z vašej skin care rutiny. Takto sa o svoju pokožku tváre a krku môžete starať jeden až dvakrát do týždňa.

Záver

Na to, aby ste využili benefity írskeho machu, nie je potrebné jesť zapáchajúcu číru hmotu, z ktorej vás bude napínať. Ak túto potravinu nechcete použiť do varenia, siahnite radšej po forme výživového doplnku v kapsuliach. V prípade, že si zvyknete robiť smoothies, radi pečiete alebo len potrebujete nahradiť želatínu vegánskou alternatívou, írsky mach vám bude v kuchyni skvelým pomocníkom aj bez toho, aby ste sa pri jeho konzumácii museli premáhať. Nespornou výhodou je aj možnosť domácej výroby masky na tvár, ktorú najviac ocení aknózna pleť,

Írsky mach kúpite v eshope: GymBeam.sk >>

Pre koho áno:

  • ak potrebujete zo stravy prijať viac vitamínov a minerálov
  • pre športovcov
  • pre vegánov a vegetariánov

Plusy:

  • v kuchyni má množstvo využití
  • ak to nepreženiete s jeho množstvom, v polievkach alebo koláčoch nie je cítiť jeho chuť a vôňu
  • pre tých, ktorí ho nechcú používať do jedál, je ideálna kapsulová forma
  • gél z írskeho machu možno využiť aj ako masku na pleť

Mínusy:

  • írsky mach v sušenej forme nie je okamžite pripravený na použitie – ak ho chcete využiť do jedál, treba na to myslieť vpred (pred prípravou musí byť namočený minimálne 12 hodín)

Pridať komentár

Pre lepší online zážitok používame „cookies“. Vďaka nim presnejšie analyzujeme návštevnosť, upravujeme reklamu a užívateľské nastavenia. Súhlasíte so spracovaním súvisiacich osobných údajov?

Viac o cookies